15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μπάνιο χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι οι λουόμενοι στις παραλίες της Κρήτης!

Ημερομηνία:

Του Αντώνη Παντινάκη

Μπάνιο χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- οι λουόμενοι στις παραλίες της Κρήτης!

«Το νέο προεδρικό διάταγμα για το ναυαγοσωστικό έργο έχει πολλά θετικά στοιχεία όμως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί από φέτος. Δεν έχουμε τον χρόνο ούτε τον εξοπλισμό να βρούμε, ούτε φυσικά το προσωπικό!», δηλώνει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων και Διαχείρισης της Δημοτικής Περιουσίας Χερσονήσου, κ. Μανόλης Πλευράκης.

Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου, οι δήμαρχοι Πλατανιά και Χερσονήσου ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών την εφαρμογή του εν λόγω προεδρικού διατάγματος από τη νέα χρονιά. «Με το παλιό καθεστώς είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, με το καινούργιο όμως δεν είμαστε και είναι αδύνατο να είμαστε! Αν το προεδρικό διάταγμα είχε έρθει νωρίτερα, τότε σίγουρα δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα», διευκρινίζει ο κ. Πλευράκης.

Σε περίπτωση πάντως που δεν εισακουστεί το παραπάνω αίτημα, «είμαστε διατεθειμένοι να αποποιηθούμε της ευθύνης των παραλιών», ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χερσονήσου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε έσοδα θέλουμε, ούτε ασφαλώς και ευθύνες!».

Για τον κ. Πλευράκη, η ανάγκη προστασίας του τουρισμού είναι επιτακτική, αφού «οι πνιγμοί είναι δυσφήμιση για τη χώρα μας». Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή την συνδρομή και ελικοπτέρου στην προσπάθεια της καλύτερης δυνατής θωράκισης των παραλιών… και κατ’ επέκταση του τουριστικού προϊόντος.

Πολλά θετικά, ένα -βασικό- αρνητικό

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις παραλίες προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωση της ακτίνας παρακολούθησης των ναυαγοσωστών από τα 300 στα 200 μέτρα αλλά και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

«Το νέο διάταγμα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα, για παράδειγμα τον Δεκέμβρη, για να ετοιμαστούμε όλοι καλύτερα», υπογραμμίζει ο κ. Μανόλης Μακριδάκης, ιδιοκτήτης σχολής ναυαγοσωστικής, ο οποίος εντούτοις ξεχωρίζει και παραθέτει τα βασικότερα, θετικά σημεία του: «Η ασφάλεια στις παραλίες θα είναι σίγουρα ενισχυμένη, γιατί αριθμός των συναδέλφων μας θα αυξηθεί, η εκπαίδευσή τους θα βελτιωθεί και τα σκάφη θα είναι μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι οι ναυαγοσώστες γίνονται τετράμηνοι. Θα δουλεύουν δηλαδή από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη, άρα θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, βέβαια, ο κ. Μακριδάκης και άλλοι συνάδελφοί του, «είναι δύσκολο να καλύψουμε τον εξοπλισμό και τον αριθμό των ναυαγοσωστών που μας ζητείται. Ούτε άτομα μπορούμε να βρούμε τόσο εύκολα, ούτε σκάφη». Γι’ αυτό κι ακολουθούν κοινή γραμμή με τους Δήμους: «Ζητήσαμε την αναστολή, για φέτος τουλάχιστον, της εφαρμογής του διατάγματος, προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για την επόμενη χρονιά.».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ