23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μπαγίς: Η Τουρκία θα ηγεμονεύσει στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και… πολιτικό παιδί του Ταγίπ Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, τείνει να περάσει στην Ιστορία ως εκείνος που φαντασιώνεται την παλιννόστηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περισσότερο από κάθε άλλον σύγχρονο πολιτικό της γειτονικής χώρας. Ακόμη και από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, και θεωρητικό του νεο-οθωμανισμού.Ο Μπαγίς, ο οποίος πολύ πρόσφατα σχεδόν… τράβηξε το αυτί των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα ενώ βρισκόταν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καλώντας την Ουάσινγκτον να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να γκρεμίσει από την εξουσία τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ανεξαρτήτως του αν έχει επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών από τον κυβερνητικό στρατό της Δαμασκού, μίλησε σήμερα για τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία φυσικά δεν ανήκει στην Ευρώπη, καθώς μέχρι σήμερα μια σειρά από ηγέτες, με τελευταίον τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, είχαν βάλει φρένο στις φιλοδοξίες της Άγκυρας να εγκαταλείψει το χάος της Ανατολής, για τον πολιτισμό της Δύσης. Προσπαθεί ωστόσο να προωθήσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητά της, εκμεταλλευόμενη τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της, λόγω και της εύνοιας που επιδεικνύει τη δεδομένη χρονική στιγμή προς την Τουρκία η διακυβέρνηση Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Εγκεμέν Μπαγίς όμως, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν περιορίζονται απλώς στο να γίνει δεκτή ως μέλος της Ευρώπης. Θέλει ρόλο… σουλτάνου. “Δεν είμαστε απλά υποψήφιοι για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε υποψήφιοι για να ηγεμονεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε με πομπώδες ύφος ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της σύγχρονης Τουρκίας, ως μια πόλη με ιστορική βαρύτητα, στην οποία μπορεί να συναντήσει σήμερα κανείς διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, να συνυπάρχουν αρμονικά.

Περί αρμονίας βέβαια, υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Όπως για τον γενικότερο μεγαλοϊδεατισμό του Εγκεμέν Μπαγίς και της υπόλοιπης τουρκικής πολιτικής κάστας, που ανδρώθηκε στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...