20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Μπηχτή» Βατόπουλου για ΕΟΔΥ: “Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η ενημέρωση”

Ημερομηνία:

Κριτική για τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ άσκησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Παράλληλα, όμως σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσπάθεια να κρυφτεί κάτι, ισχυριζόμενος ότι δεν ισχύει κάτι περί «διπλών βιβλίων, δεν υπάρχει θέμα να θέλει κάποιος να κρύψει κάτι»

«Δεν κρύβει κάτι ο ΕΟΔΥ, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη η ενημέρωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, ότι δηλαδή η ποιότητα είναι τόσο κακή που να δημιουργεί πρόβλημα στις αποφάσεις», σχολίασε σχετικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αλ. Βατόπουλος.

Σημείωσε δε ότι «η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας ενημερώνεται καλύτερα από τον ΕΟΔΥ, από το καλοκαίρι και μετά» και διευκρίνισε ότι «ενημερωνόμαστε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 10 μέρες σχετικά καλά- για κάθε μέρα δεν μπορείς να έχεις δεδομένα, είναι δύσκολο να μαζευτούνε.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «προφανώς υπάρχει μία υστέρηση γιατί δεν τα βάζουν όλοι συγχρόνως, δεν είναι real team τα δεδομένα…», προσθέτοντας ότι «η επιτροπή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ για να μπορεί να τα αναλύει πρωτογενώς» διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν είναι πρόβλημα αυτό».

«Είχαμε ζητήσει με ένα κουμπί να περνάνε τα δεδομένα στην ΗΔΙΚΑ, δεν έχει γίνει ακόμα» σημείωσε.

Για την ποιότητα των δεδομένων, επισήμανε ότι «θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όπως κάνουμε με τη γρίπη» και υπογράμμισε ότι όπως γίνονται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ «εμπεριέχουν μία λογική του τυχαίου», τονίζοντας και πάλι ότι «θα μπορούσαν αυτά τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, έχουμε πει πολλές φορές ότι η στρατηγική της επιτήρησης θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη. Θα μπορούσε ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ να δουν το επιδημιολογικό κομμάτι λίγο καλύτερα».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «δεν έχουμε τεράστιο πρόβλημα κακών δεδομένων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», παραδεχόμενος ξανά ότι «θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερα».

Για τα δεδομένα που δίνουν τα νοσοκομεία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτροπή τα γνωρίζει.

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή είχε ενημερωθεί και είχε γίνει συζήτηση πριν ληφθεί η απόφαση για το λοκ ντάουν στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε αρχικά «δεν θυμάμαι», σημειώνοντας ότι «πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονται πιο γρήγορα, η Πολιτεία παίρνει αποφάσεις», ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «έγινε μία συζήτηση».

Παράλληλα ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι «είναι παρακινδυνευμένο όταν έχεις τόσα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», να ανοίξουν δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας από τις 7 Δεκεμβρίου.

Σημείωσε, ότι ναι μεν υπάρχει πτωτική τάση των κρουσμάτων αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός τους, ενώ ανησυχία επικρατεί ακόμα για τους θανάτους και των αριθμό των ασθενών που διασωληνώνεται.

«Ο ιός είναι παντού σε όλη την Ελλάδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει το φαινόμενο, με μία αύξηση της κινητικότητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί η μετάδοση, δεν είμαστε σε σημείο να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

"google ad"

Για τα σχολεία, ο Αλ. Βατόπουλος έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το εάν πρέπει να ανοίξουν πριν τις γιορτές, λέγοντας όμως, ότι ειδικά τα μικρά παιδιά επηρεάζονται από την κατάσταση και είναι κακό για την ψυχολογία τους.

«Το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση» τόνισε με νόημα.

Τέλος, επιφυλακτικός ήταν και για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...