15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μπιλ Γκέιτς: Ο κορονοϊός είναι εύκολος σε σχέση με το θέμα του κλίματος

Ημερομηνία:

Η επίλυση/ αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν το «πιο εντυπωσιακό πράγμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς- προσθέτοντας πως, συγκριτικά, το τέλος της πανδημίας είναι «πολύ, πολύ εύκολο».

Μιλώντας στο BBC, ο δισεκατομμυριούχος- ο οποίος είναι από τους αγαπημένους «πρωταγωνιστές» των συνωμοσιολόγων, που τον τοποθετούν σε πολλές θεωρίες συνωμοσίας περί της πανδημίας, των εμβολίων κλπ- είπε, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, πως «ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε μια μετάβαση σαν αυτή την οποία λέμε να κάνουμε στα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό».

Ο ίδιος, το νέο βιβλίο του οποίου (How to Avoid a Climate Disaster) αποτελεί οδηγό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εστίασε στο πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε αυτό το ταξίδι, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σαν την ηλιακή και την αιολική- μα τόνισε πως, ακόμα και έτσι, αυτό (η «απο-ανθρακοποίηση» του ηλεκτρισμού) θα ήταν μόνο το 30% των συνολικών ρύπων. Επίσης, πρόσθεσε, θα χρειαστεί «απο-ανθρακοποίηση» του άλλου 70% της διεθνούς οικονομίας- ατσάλι, τσιμέντο, συστήματα μεταφοράς, παραγωγή λιπασμάτων κ.α. Όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό για πολλούς τομείς.

Η απάντηση, κατά τον ίδιο, θα είναι μια προσπάθεια καινοτομίας σε μια κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί στο παρελθόν, και θα έπρεπε να αρχίσει με τις κυβερνήσεις. Όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή το οικονομικό σύστημα δεν λαμβάνει υπόψιν του το πραγματικό κόστος της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς οι πιο πολλοί δεν πληρώνουν τίποτα για τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλείται από το αυτοκίνητό τους, ή το καύσιμο που ηλεκτροδοτεί το σπίτι τους. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπεις τον πόνο που προκαλείς καθώς εκπέμπεις διοξείδιο του άνθρακα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, για αυτό τον λόγο, οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν. «Πρέπει να έχουμε “σήματα τιμής” που να λένε στον ιδιωτικό τομέα πως θέλουμε “πράσινα” προϊόντα» είπε σχετικά, τονίζοντας ότι αυτό θα απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και υποστήριξη ώστε να μπορέσει η αγορά να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

Όπως σημείωσε σχετικά με το κλιματικό ζήτημα, θα είναι αδύνατη η αποφυγή μιας καταστροφής, ειδικά για αυτούς που ζουν κοντά στον ισημερινό, αν δεν βοηθήσουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο- και ο Γκέιτς τόνισε πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ θα έπρεπε να αντιληφθεί τη σημασία του ζητήματος, καθώς πρέπει να είναι μια «συνεχής προσπάθεια 30 ετών».

Ως προς τον κορονοϊό, ερωτηθείς για τις θεωρίες συνωμοσίας για τα «τσιπάκια» παρακολούθησης που υποτίθεται υπάρχουν στα εμβόλια, απαντά γελώντας «γιατί να θέλω να παρακολουθώ τους ανθρώπους; Ξέρετε, δεν με ενδιαφέρει και πολύ το πού πηγαίνουν».

Στις θεωρίες αυτές αναφέρθηκε χιουμοριστικά και η κόρη του, Τζένιφερ Γκέιτς, η οποία προέβη σε ανάρτηση στο Instagram λίγο μετά τον εμβολιασμό της με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 την Παρασκευή. «Δυστυχώς το εμβόλιο ΔΕΝ εμφύτευσε τον ευφυή πατέρα μου στον εγκέφαλό μου- μακάρι το mRNA να είχε αυτή τη δύναμη!».

Ο δισεκατομμυριούχος έχει εστιάσει τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες, με το Bill and Melinda Gates Foundation, στη βελτίωση της τεχνολογίας εμβολίων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επίσης, πέρα από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούσε εδώ και χρόνια για τον κίνδυνο μιας πανδημίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ