15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μπλόκο Γάλλων και Ιταλών σε Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο

Ημερομηνία:

Αμεση απάντηση στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν να δώσουν Γαλλία και Ιταλία, στέλνοντας στην περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.

Ερευνητικό πλοίο παρέα με… γαλλικές φρεγάτες

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ νότια της Κρήτης ερευνητικό πλοίο, τότε ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει εντολή να μεταβούν στο σημείο γαλλικό ερευνητικό, φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Εξάλλου η Γαλλία μπορεί να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή, καθώς έχει υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μήνυμα και από την Ιταλία στον Ερντογάν

Και η Ρώμη όμως δηλώνει παρούσα στην περιοχή και ετοιμάζεται να απαντήσει στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Την Τρίτη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα η εφημερίδα στο δημοσίευμά της υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni». Παράλληλα υπενθυμίζει ιταλικό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει ότι η φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ