15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μπλόκο στην Εφορία Χανίων από αγρότες – κτηνοτρόφους γιατί “λεφτά δεν υπάρχουν” | Φωτός

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Αγγελάκη | Με αρκετή συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε σήμερα η κινητοποίηση έξω από την Εφορία Χανίων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και συμμετείχαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων όσο και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων και Ομοσπονδιών έκλεισαν την είσοδο της εφορίας και συναντήθηκαν με τον Έφορο. Συζήτησαν μαζί του, δίχως να προκύψει κάποια είδηση. Εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ παρέδωσε υπόμνημα με τα πολλά αιτήματα. Αιτήματα που σχετίζονται με την υψηλή φορολογία η οποία παρά τον ερχομό της νέας κυβέρνησης παραμένει απαράλλακτη.

Σημειώνεται σχετικά:

«Τα χρέη στον ΟΑΕΕ, στην εφορία, στις τράπεζες, μας έχουν πνίξει! Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια τις οικογένειές μας! Δεν είναι δικό μας το φταίξιμο».

LO108668

Και σε άλλο σημείο: «τα ραβασάκια της εφορίας και του ΚΕΑΟ για πλειστηριασμούς, είναι εδώ. Οι νέες ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις δεν νομοθετήθηκαν για να μας ελαφρύνουν, να μας απαλλάξουν από τα χρέη. Μας υποχρεώνουν να τα πληρώσουμε μέχρι τελευταία δεκάρα και με τόκο. Για χρόνια. Γι’ αυτό οι περισσότεροι δε μπαίνουν στις ρυθμίσεις, και ελάχιστοι θα καταφέρουν να τις τηρήσουν όπως έγινε και στο παρελθόν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έφορο δεν επιτρεπόταν η είσοδος πολιτών στην εφορία. Μετά το τέλος της συνάντησης, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους των φορέων.

LO108663

Ο Νίκος Βουρλάκης, μέλος της διοικησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ ν. Χανίων που συνδιοργάνωσε μαζί με τις Αγροτικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους τη σημερινή διαμαρτυρία έξω από την Εφορεία μας είπε τα εξής:

Ο Νίκος Βουρλάκης, μέλος της διοικησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ ν. Χανίων
Ο Νίκος Βουρλάκης, μέλος της διοικησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ ν. Χανίων

«Δεν αντέχουμε άλλο. Αυτό μεταφέραμε και στον έφορο πάνω. Οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, δεν αντέχουν άλλο. Δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και για αυτό το λόγο πρέπει να ανατραπεί αυτή η κυβερνητική πολιτική που μας εξοντώνει και μας στέλνει στην ανεργία όπως και χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μας που είναι ήδη άνεργοι».

Ο Γιάννης Κατσαρός, Αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων είπε ότι «σήμερα οι αγρότες ήρθαν εδώ για την υψηλή φορολογία που έχει βάλει η Ν.Δ. και συνεχίζει να εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ότι αυτό θα άλλαζε. Εμείς δεν έχουμε άλλες αντοχές. Δεν έχουμε να πληρώνουμε. Ούτε πορτοκάλια μπορούμε να πουλήσουμε, ούτε το γάλα μας έχει αξία, ούτε για τα κηπευτικά υπάρχουν αγορές. Και μετά, έχει γεμίσει ο τόπος εισαγόμενα. Και οι μεγαλοεμπόροι κερδοσκοπούν. Ας κανονίσουν τι θα κάνουν γιατί λεφτά δεν υπάρχουν».

LO108689
Ο Γιάννης Κατσαρός, Αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης μας είπε ότι η κατάσταση είναι άσχημη: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Έφορο, μα και αυτός μας είπε ότι απλά κάνει τη δουλειά του. Και για αυτό εμείς δεν αμφιβάλλουμε. Αλλά αυτοί που νομοθετούνε έπρεπε να σκεφτούνε πριν προχωρήσουνε ότι η πρώτη τάξη που καταστράφηκε από τα μνημόνια ήταν ο αγροτικός κόσμος. Πέσανε όλοι πάνω μας, από πολυεθνικές, από το κράτος με τους φόρους, ήρθανε μετά και φτηνά αγροτικά προϊόντα με τη νέα ΚΑΠ και με όλα αυτά φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε προϊόντα και με αυτά να μη μπορούμε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής. Γι’ αυτό τον λόγο περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό. Γιατί, ξέρετε, ήμασταν μαζί στον δρόμο όλο αυτόν τον καιρό. Μέχρι πριν 4 μήνες ήμασταν μαζί στις κινητοποιήσεις.

LO108690
Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης

Δε μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Ούτε για τους δανειστές μας νοιάζει, ούτε για την τρόικα μας νοιάζει. Εμείς πρέπει να ζήσουμε στα χωριά μας ως ανθρώποι. Δε μπορούμε να ζούμε με λογαριασμούς που δε μπορούμε να εξοφλήσουμε. Δε θα μείνουμε εδώ. Θα γίνουν και άλλες κινητοποιήσεις. Αύριο βράδυ θα είμαστε πάλι στους δρόμους, στις 7 στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ενάντια στο μνημόνια και τα μέτρα που μας πνίγουν.

LO108666

"google ad"

Και θα πάρουμε αποφάσεις και για καινούργιες κινητοποιήσεις. Το σίγουρο είναι ότι δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δε μπορούμε να μείνουμε. Είναι εθνικό καθήκον μας να ξεσηκωθούμε».

Να σημειώσουμε ότι στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου διαμαρτυρήθηκαν για το ζήτημα του επιδόματος και της μέριμνας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

LO108653

 

Τα αιτήματα των αγροτών:

  • Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις) καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27.5% επί του φόρου.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ.
  • Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

Αιτήματα, επιπρόσθετα έχουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι απαιτούν:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην χαθούν επιδοτήσεις και να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.
  • Άμεση καταβολή του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους.
  • Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέτρα προστασίας από τώρα για το επόμενο διάστημα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.
  • Να δοθεί το σύνολο των ενισχύσεων στους βοσκότοπους και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • Να δοθούν τα χρήματα του άρθρου 68 όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι με το κόστος εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...