23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μπλόκο στο ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει Κρήτη με Αττική

Ημερομηνία:

Την περασμένη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποδέχτηκε ψήφισμα του Δήμου Μαλεβιζίου το οποίο δεν αποδέχεται τη χωροθέτηση στη Δαμάστα του σταθμού μετατροπής. Η απόφαση του οργάνου της Περιφέρειας της Κρήτης να υιοθετήσει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου που αντιτάσσεται στην κατασκευή του έργου συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος ναι μεν τάχθηκε υπέρ των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης (είναι σε εξέλιξη το έργο της «μικρής» διασύνδεσης με την Πελοπόννησο), ωστόσο ήγειρε θέμα ανταποδοτικών για τα έργα που προγραμματίζονται στον Νομό Ηρακλείου.

Αν και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, εντούτοις προκαλεί πονοκέφαλο στον ΑΔΜΗΕ και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο προβάλλει ως αίτημα «τη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και την αποφυγή δράσεων και υποδομών που το υποβαθμίζουν και αδυνατίζουν το γεωτουριστικό προϊόν». Το Μαλεβίζι είναι ο Δήμος του Ηρακλείου που έχει επιβαρυνθεί με τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε περιοχές του όπως τα Λινοπεράματα και η Κορακιά. Οι αντιδράσεις του δήμου και για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα συμπληρώνονται με αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και για την υποβολή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση της μονάδας των Λινοπεραμάτων.

Διαγωνισμός

Αξίζει να τονιστεί ότι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό ύψους 380 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Οι δύο σταθμοί θα κατασκευαστούν ο ένας στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου της Αττικής και ο δεύτερος στη Δαμάστα Ηρακλείου. Ο υποσταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Κορακιά Ηρακλείου.

Ηδη στον διαγωνισμό αυτόν έχουν υποβάλει προσφορές οι ενώσεις εταιρειών ΤΕΡΝΑ – SIEMENS και Mytilineos – General Electric – Nari. Η Αριάδνη βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των τεχνικών τους προσφορών, έχοντας δεσμευτεί για την ολοκλήρωσή της στο τέλος του χρόνου, ώστε αρχές του 2020 να υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έχει τοποθετηθεί χρονικά για την ολοκλήρωσή του το 2023, ενώ για το άλλο μεγάλο κομμάτι του διαγωνισμού της τάξης των 615 εκατ. ευρώ, που αφορά τα καλώδια και τους σταθμούς ηλεκτροδίων, έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των διαγωνισμών. Είναι οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ, Prysmian και Nexans. Η χρηματοδότηση των έργων για τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα γίνει κατά ένα μέρος και από το ΕΣΠΑ.

tanea.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...