Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο κ. Μπογδάνος ρωτήθηκε για τη μεταφορά προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά και τάχθηκε υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο:

  • Δημοσιογράφος: Σοβαρά στην Ελλάδα ξερονήσια;
  • Μπογδάνος: Ναι, σοβαρά στην Ελλάδα ξερονήσια. Έχουμε πάρα πολλά. Δεν μπορούμε μια ζωή…
  • Δημοσιογράφος: Ένα Αλκατράζ για πρόσφυγες και μετανάστες δηλαδή…
  • Μπογδάνος: Δεν μπορούμε μια ζωή να μας κατατρέχουν ορισμένα ταμπού και κάποιου είδους μετεμφυλιακά ή μεταδιδακτορικά κόμπλεξ.
  • Δημοσιογράφος: Εντάξει, η μισή Ελλάδα μαρτύρησε σε αυτά τα ξερονήσια
  • Μπογδάνος: Ναι, αλλά κύριε Μελιγκώνη εσείς και εγώ ζούμε σε μία άλλη γενιά. Πρέπει να πάμε παρακάτω.

«Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν σκέφτεται ότι το ΚΚΕ δεν πρέπει να είναι νόμιμο και μάλιστα ακρογωνιαίος λίθος του πολιτειακού μας συστήματος η νομιμότητά του. Κανείς δεν σκέφτεται “Γυάρους, Μακρονήσους και Άι Στράτηδες”. Τι να κάνουμε που σε μία χώρα που έχει πάρα πολλά νησιά χρειαζόμαστε χώρο ούτως ώστε να φιλοξενήσουμε κάποιους ανθρώπους χωρίς να δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες. Εφόσον κρίθηκε πως το συγκεκριμένο νησί που δεν ξέρω αν είναι ξερονήσι, είναι κατάλληλο, πρέπει να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ και τα ταμπού. Ναι σε ένα απομονωμένο, αραιοκατοικημένο νησί», ανέφερε ο κ. Μπογδάνος.

Αναφερόμενος για το ενδεχόμενο ενός «ναυαγίου» στο κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό είπε: «Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί κάποια πράγματα, δεν θέλω να τα ξεστομίσω. Όταν πιέζεσαι πάρα πολύ και σαν άνθρωπος και σαν λαός ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να γίνεις σαν τον διώκτη σου. Τότε έχεις υποστεί προσωπική ή πολιτισμική ήττα. Εμείς δεν είμαστε τέτοιοι. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Την εθνική μας ταυτότητα, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, τη θρησκευτική μας ταυτότητα. Δεν είμαστε άνθρωποι που ρίχνουμε στο ψαχνό σε άοπλους, ακόμα και αν πρόκειται για εισβολής, ακόμα και αν πρόκειται για ανθρώπους που δεν ξέρουμε τίποτα γι αυτούς και θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι απειλητικά στοιχεία. Το γεγονός ότι το Λιμενικό έριξε στις μηχανές, καλά κάνανε και το κάνανε. Γι αυτό εκπαιδεύονται. Γι αυτό είναι τόσο απαιτητική η εκπαίδευσή τους».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (ο επίμαχος διάλογος ξεκινά μετά το 22:54):

Από την πλευρά του ο Μάνος Λογοθέτης,  ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής μεταναστών/ προσφύγων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου πως δεν θα δημιουργηθεί κέντρο κράτησης στο ακατοίκητο νησί Λέβιθα.