19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μπουκιά και κόκκαλο για τον Υπουργό Παιδείας: Ντόμινο προκαλεί η παραίτηση του Γρ. Σηφάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Με μία ηχηρή δήλωση, ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης, μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης ακαδημαϊκής Ελλάδος, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενα όργανο που θεσμοθετήθηκε το 2011 με στόχο τα πανεπιστήμια της χώρας, προσκαλώντας Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, να αποκτήσουν διαφάνεια, λογοδοσία, εξωστρέφεια.

Η παραίτηση Σηφάκη, ύστερα από τις παλινωδίες του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κατά των Συμβουλίων και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου ηγετικού διδύμου στο υπουργείο, Νίκου Φίλη-Σίας Αναγνωστοπούλου, για τον ρόλο των Συμβουλίων, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες παραιτήσεις. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπερτσιμάς εξετάζει σοβαρά να παραιτηθεί, όπως και πολλά άλλα μέλη Συμβουλίων ΑΕΙ. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση, την Κυριακή οι πρόεδροι των Συμβουλίων και οι αναπληρωτές τους θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Αθήνα για να εξετάσουν τη στάση τους.

Ο κ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με μία εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδιαίτερο στοιχείο της σχέσης του με το Παν. Κρήτης είναι ότι ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Το πανεπιστήμιο δεν είναι για να εμφυσά την όποια ιδεολογία. Το πανεπιστήμιο είναι για να εμφυσά αριστεία», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Σηφάκης, σχολιάζοντας τον διαχρονικό ρόλο των κομμάτων στις στρεβλώσεις των πανεπιστημίων: «Ολα τα κόμματα είναι εξίσου ένοχα, διότι αξιοποιούν τα πανεπιστήμια για να μαζεύουν ψήφους και να στρατολογούν στελέχη».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...