21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Μόλις στο 10% η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Ηράκλειο – Κλειστά τα 2/3 των ξενοδοχείων

Ημερομηνία:

«Απότομα» έχουν προσγειωθεί οι προσδοκίες των ξενοδόχων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για τις κρατήσεις οι οποίες ακόμη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Το αν θα υπάρξουν νέες κρατήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα στα ξενοδοχεία, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις για το πόσα θα λειτουργήσουν τελικά μέσα στη σεζόν ή θα αναβάλουν το άνοιγμα για την επόμενη χρονιά.

Μέχρι στιγμής οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 20%, υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά κυρίως μεταθέσεις ημερομηνιών για παλιότερες κρατήσεις.

Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, οι κρατήσεις πλέον γίνονται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ταξίδι, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για κρατήσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Με βάση τις εκτιμήσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επαναλειτουργία των μονάδων θα φτάσει σταδιακά κοντά στο 60% συνολικά, με τις πληρότητες για το μήνα Ιούλιο να φτάνουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 20%, με τους ξενοδόχους να παρακολουθούν με αγωνία τα δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 1/3 των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, οι περισσότεροι τουρίστες πάνε στο δήμο Χερσονήσου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Ανέφερε ότι ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και τον Οκτώβριο.

Σε ανάκαμψη μετά τις 15 Ιουλίου ελπίζουν οι ξενοδόχοι

Με τα στοιχεία για τις κρατήσεις να μην είναι καλά, το τοπίο για τους ξενοδόχους των νησιών στο μέσον της τουριστικής περιόδου είναι θολό. Οι κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προσδοκώντας σε μία αύξηση μετά τις 15 Ιουλίου, όταν θα έχει φτάσει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη ροή τουριστών από τους tour operators.

Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.

Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Θεοχάρης: Ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης σε παρέμβασή του δηλώνει ότι «το στοίχημα του επόμενου μήνα, είναι το στοίχημα του τουρισμού για την επόμενη τριετία τουλάχιστον. Διότι η ομαλή επανέναρξη των τουριστικών ροών θα έρθει, όταν αυτός ο μήνας αποδείξει σε όλους ότι μπορούμε να είμαστε στην πρωτοπορία και του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι από τις επαφές που έχει σε όλη την χώρα, διαπιστώνει ότι «η αισιοδοξία όσο περνάει ο καιρός θα ανεβαίνει. Ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο, φυσικά και ο Σεπτέμβριος. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας φόβος, υπάρχει μία άγνοια ή ακόμα και μία αγωνία και μία οικονομική δυσκολία που δεν επιτρέπει σε πολύ κόσμο να ταξιδέψει. Όμως αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα των πρώτων εβδομάδων και η διαχείριση από κάθε άποψη είναι αυτή που πρέπει, τότε θεωρώ ότι πολύ περισσότερος ο κόσμος θα θελήσει να έρθει στη χώρα μας.

"google ad"

Οι πρώτοι τουρίστες που υποδεχτήκαμε είναι πραγματικά πολύ ενθουσιώδεις που έρχονται Ελλάδα, βλέπουν τα μέτρα που παίρνουμε με θετικό μάτι -παρόλο που υπάρχει μια σχετική ταλαιπωρία- όμως δείχνουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τα ζητήματα με επαγγελματισμό, όπως το έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...