21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε”: Μόλις 155+5 ψήφους η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα – Tι δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ημερομηνία:

Μόλις 160 θετικές ψήφους και 135 «παρών» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχει η συνήθης διάκριση ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι».

Από τη διαδικασία απουσίαζε ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος -απουσία που θεωρείται ότι είναι με νόημα.

Επίσης απουσίαζε ο άρτι αποφυλακισθείς, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος είχε αποφυλακισθεί σήμερα, καθώς και ο συνάδελφός του Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης.

Το αποτέλεσμα κρίνεται αρνητικό για την κυβέρνηση αφού οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μιλούσαν για 161 ψήφους ενώ υπήρχαν και οι αισιόδοξοι που μιλούσαν για 167 ψήφους.

Σαμαράς: Ελπίζω οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπούμε σε περιπέτειες

«Ήταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες, έχουμε μπροστά μας άλλες δύο και ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορίας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και σημείωσε ότι πιστεύει πως «οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».

«Θέλω να συγχαρώ τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Στ.Δήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία.

Τσίπρας:Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό, η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε, αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"google ad"

«Την διέξοδο θα την δώσει ο λαός και η Δημοκρατία» ανέφερε.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».

Καμμένος: Απέτυχε η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντικατάσταση της κυβέρνησης» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Σε ερώτηση σχετικά με το ραντεβού με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απέκλεισε την πιθανότητα να αλλάξει άποψη.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις υπόλοιπες διαδικασίες υπέρ του Σταύρου Δήμα, κατέληξε.

Κουβέλης: «Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές»

Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

Ποια ήταν η διαδικασία της ψηφοφορίας

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών». Δεδομένου ότι μοναδικός προτεινόμενος – μέχρι στιγμής – είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».

Κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του. Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η Ομάδα των Ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. «Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση» ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.

«Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου» αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...