15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μ. Γλέζος για γερμανικές αποζημιώσεις: «Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε να αποδοθεί το δίκαιο» | βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Γλέζος σε μια συνέντευξη ποταμό από το γραφείο του στο ευρωκοινοβούλιο, αναλύει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, από τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944.
Όπως λέει: «Κατ’ αρχήν να δούμε ποιές είναι οι συγκεκριμένες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι δύο κατηγοριών: Οφειλές προς το δημόσιο και οφειλές προς τους πολίτες. Οι οφειλές προς το δημόσιο είναι τρεις: Αυτό που προσδιόρισε η διασυμμαχική 19μελής Επιτροπή το Φλεβάρη του 1946 στο Παρίσι. Είναι ένα ποσό που ανέρχεται στα 108 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. Είναι για τις καταστροφές που υπέστη η εθνική μας οικονομία. Το δεύτερο είναι το αναγκαστικό δάνειο. Μετέτρεψαν, το επιπλέον που έπαιρναν για τη διατροφή των γερμανικών, ιταλικών, βουλγαρικών και του Ρόμελ στρατευμάτων, το ποσό αυτό σε δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία – όταν, να σκεφτείτε είχαμε μονάχα, στην Αττική, 400 νεκρούς την ημέρα. Η τρίτη οφειλή είναι οι αρπαγές που έκαναν οι Γερμανοί, των αρχαιολογικών μας θησαυρών».
[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=ElAwgZBxi6M”]

«Υπάρχει μία αντίληψη η οποία υποστηρίζει ότι δεν ισχύει η απόφαση του 1946, ότι δεν υπήρξε ποτέ. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έδωσαν η Ιταλία και η Βουλγαρία, οι οποίες, προσδιορίστηκε τότε από τη διασυμμαχική επιτροπή, όχι μόνο για αυτές, αλλά για κάθε χώρα του Άξονα, τι θα πρέπει να δώσει σε κάθε χώρα που κατέκτησε. Δεύτερο επιχείρημα Ο Σόιμπλε έχει πει: “Το θέμα θεωρείται λήξαν.” Άρα, με την κουβέντα του αυτή, αναγνωρίζει ότι υπήρχε θέμα. Ένα άλλο επιχείρημα του ίδιου του Σόιμπλε είναι ότι: “Ας αφήσουμε το παρελθόν να δούμε το μέλλον”. Εάν είναι αλήθεια αυτό, τότε για ποιό λόγο, όχι μόνο ανέλαβε η γερμανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εναντίον των Εβραίων, αλλά να τα συνταξιοδοτήσει; Κι αυτό έγινε τώρα, πρόσφατα. Είναι παρελθόν αυτό; Εγώ λέω ότι εμείς δε θέλουμε να πιάσουμε τη Γερμανία, από το λαιμό», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρ’ όλο που σε ερώτημα του Ντι Λίνκε, στη γερμανική Βουλή, αποδείχτηκε ότι τα έξοδα του χρέους ισοδυναμούν με το 3% των εξόδων της μεταφοράς της πρωτεύουσας, από τη Βόννη στο Βερολίνο – το 3% μονάχα. Είπα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρίες που κατασκευάζουν έργα. Αντί να τους πληρώσουμε άμεσα εμείς, ας τους πληρώσει η Γερμανία, έναντι των οφειλών της και με κάθε επιχείρηση μπορεί να συνάψει ειδική συμφωνία. Δεν πάμε να τους καρυδώσουμε το λαιμό, όπως κάνουν αυτοί. Κι ένα ακόμα, πολλά ελληνόπουλα θα ήθελαν να έρθουν να σπουδάσουν – τα έξοδα διαμονής και διατροφής να τα αναλάβει έναντι. Θέλουμε οι δύο λαοί να αποτελέσουν την αψίδα, το ένα βάθρο της αψίδας εδώ, το άλλο βάθρο εκεί, για μια άλλη Ευρώπη, όπου όμως θα θριαμβεύει το δίκιο. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε όμως, και ένα μάρκο να ήταν, να αποδοθεί το δίκιο», καταλήγει ο Μανώλης Γλέζος.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...