13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μ. Θεοδωράκης: Σήμερα αποδεικνύεται όλο και πιο πολύ το γεγονός ότι τα υπάρχοντα συστήματα διακυβέρνησης έφτασαν στο τέλος τους

Ημερομηνία:

Στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Κακογιάννη έγινε  η παρουσίαση του βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη και του πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου «ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ».

«Οι μεγάλες χώρες και όλα τα καθεστώτα ανεξαιρέτως παράγουν όπλα, πυραύλους, τανκς, βόμβες, σφαίρες στην λογική της δικής τους ευημερίας και του κέρδους και αδιαφορούν αν με αυτά σκοτώνονται άνθρωποι … Ο άνθρωπος όμως είναι μοναδικός, θύμα του παραλογισμού του πολιτισμένου κόσμου» ανέφερε ο πάντα αειθαλής Μίκης .

“Έζησα μόνος, περιχαρακωμένος πίσω από τα έργα και τις ιδέες μου, αντιμετωπίζοντας συχνά φαρμακερά βέλη που όμως δεν ήταν ικανά να κλονίσουν την πνευματική μου γαλήνη”, εκμυστηρεύεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο διάλογό του με τον Κώστα Γουλιάμο.

Για να προσθέσει αυτό που γράφει και στο βιβλίο του. «Σήμερα αποδεικνύεται όλο και πιο πολύ το γεγονός ότι τα υπάρχοντα συστήματα διακυβέρνησης έφτασαν στο τέλος τους. Μαζί με την αποσύνθεσή τους έχει αρχίσει και η αποσύνθεση των ανθρώπινων κοινωνιών, τόσο των ισχυρών -θηρευτών, όσο και των αδύναμων -θυμάτων. Δεδομένου ότι οι πρώτοι είναι θύματα της τερατώδους ανάπτυξης βίας που παράγει ο μεγάλος τους πλούτος και οι δεύτεροι, δηλαδή τα θύματα είναι οι ανίσχυροι αποδέκτες της γενικευμένης βίας τόσο της στρατιωτικής όσο και της οικονομικής. Με άλλα λόγια η μισή ανθρωπότητα έχει αρχίσει την εξολόθρευση της υπόλοιπης».

“Τα στοιχεία του πολιτισμού και της ειρήνης αποτελούν πάντοτε τις ενοποιητικές και ολοποιητικές δυνάμεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δυνάμεις, ωστόσο , που κατά τον Θεοδωράκη, βρίσκονται στον πυρήνα της συμπαντικής αρμονίας και της Μοναδικότητας του εσωτερικού κόσμου” εξηγεί στα κεφάλαια του βιβλίου ο Κ. Γουλιάμος .

«Θα ισχυριζόμουν ότι αν ο Σολωμός έδειξε στη “Γυναίκα της Ζάκυθος”» πώς θα εκφραστούμε, ο Θεοδωράκης υποδεικνύει πώς να στοχαστούμε και προπάντων πώς να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε ως ελεύθερα όντα» ανέφερε ο  Κώστας Γουλιάμος .

Οι Παναγιώτης Δόικος, αναπληρωτής καθηγτης Φιλοσοφίας ΑΠΘ, ο Γιάννης Σακέλλης ομότιμος καθηγητής κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου,  ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πάντειου και ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο του Μίκη.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο GUTENBERG.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...