23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μ. Σκουλάκης: «Χρέος της Πολιτείας η στήριξη των κοινωνικών δομών των Δήμων»

Ημερομηνία:

Στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε την Τετάρτη 8 Μαΐου στην Αθήνα, με θέμα τις κοινωνικές υποδομές των δήμων συμμετείχε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χανίων (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) κα. Νάνσυ Αγγελάκη. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, οι δομές καταπολέμησης της φτώχειας και τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ τα οποία αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα των εν λόγω δομών και στα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζοντας τη σημασία συνέχισης της λειτουργίας τους ιδιαίτερα σε αυτό το περιβάλλον κρίσης που βιώνει η κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Σ. Δανιηλίδη «οι δήμοι σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας με ένα πολυσύνθετο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών το οποίο αποτελεί το μόνο συγκροτημένο εθνικό σύστημα άσκησης κοινωνικής πολιτικής» προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα στους δήμους όλης της χώρας 170.000 παιδιά φιλοξενούνται σε δημοτικούς παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ στις 3.000 ανέρχονται τα παιδιά που φιλοξενούνται στα δημοτικά κέντρα φροντίδας παιδιών με αναπηρία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων και μέλος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Μ. Σκουλάκης τόνισε πως «η Πολιτεία πρέπει – έστω και την ύστατη στιγμή – να αντιληφθεί την ανάγκη υποστήριξης όλων των δομών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας των δήμων, που αποτελούν πλέον την τελευταία ασπίδα προστασίας των όλο και αυξανόμενων κοινωνικών ομάδων που είναι σε αποκλεισμό» προσθέτοντας ότι «ως Δήμοι ζητούμε, όχι μόνο τη συνέχιση αλλά και, τη διεύρυνση της χρηματοδότησής των κοινωνικών προγραμμάτων και δομών με συνέχιση της εργασίας του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές».

Τέλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο κ. Σκουλάκης επισήμανε ότι η μετατροπή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε «Κατ΄ οίκον φροντίδα» από την Κυβέρνηση και ο επί το αυστηρότερο καθορισμός των κριτηρίων για τους δικαιούχους, θέτει σε κίνδυνο το όλο πρόγραμμα, μειώνοντας τον αριθμό των ωφελουμένων καταλήγοντας ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος με σύνθετη χρηματοδότηση τόσο από ευρωπαϊκούς πόρους όσο και από εθνικούς πόρους και πόρους των ασφαλιστικών οργανισμών».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...