22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.: «Να στηρίξει στην πράξη η Κυβέρνηση την Αυτοδιοίκηση»

Ημερομηνία:

«Να στηρίξει στην πράξη – και όχι στα λόγια – την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο» κάλεσε την Κυβέρνηση ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στα Ιωάννινα από τις 30-31 Μαΐου 2013.

«Σε μια περίοδο οικονομικής – και όχι μόνο – κρίσης όπως η σημερινή, οι Δήμοι ως πολιτικές, διοικητικές και οικονομικές μονάδες, διαδραματίζουν ένα πολύ καθοριστικό και ενεργό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» ανάφερε ο κ. Σκουλάκης για να προσθέσει ότι «με ανεπαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και με συνεχή γραφειοκρατικά εμπόδια, οι Δήμοι δεν μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες που το ίδιο το Κράτος τους έχει μεταβιβάσει σε μία σειρά από τομείς αλλά ούτε και τον αναπτυξιακό τους ρόλο».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι, ειδικότερα, αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα της κοινωνίας, που καθημερινά προσπαθούν να εγγυηθούν την προάσπιση και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο όπου δοκιμάζονται οι αντοχές της οικονομίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκουλάκης στάθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί από πλευράς Κυβέρνησης η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων ζητώντας μάλιστα από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στη μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του δικτύου των κοινωνικών δομών των δήμων, που σήμερα εξυπηρετεί 193.000 ωφελουμένους και απασχολεί 21.000 εργαζομένους σ’ αυτές.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τις πρακτικές που ακολουθεί, προσπαθεί να τοποθετήσει στο «κάδρο» της δυσαρέσκειας των πολιτών την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  με ζητήματα που η ίδια  δημιουργεί.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία ΚΥΑ που αφορά στην παραχώρηση των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες κ.α., η οποία εκδόθηκε ερήμην του συναρμόδιου υπουργείου Τουρισμού και τροποποιήθηκε στη Βουλή, ύστερα από αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων παρενέβη και στη συζήτηση σχετικά με το νέο σύστημα κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων προτείνοντας στα βασικά κριτήρια να συμπεριληφθούν:

  • Η υποχρεωτική κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του Δήμου
  • Ο Πληθυσμός του Δήμου
  • Η έκταση του Δήμου
  • Ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων
  • Η παροχή υπηρεσιών Διοικητικής Υποστήριξης σε άλλους Δήμους
  • Η οικονομική λειτουργία του Δήμου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ