15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μ. Συντυχάκης: Άμεση λήψη μέτρων προστασίας του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου των Ξεναγών

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης, μέσω της οποίας ζητά την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου των Ξεναγών.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Η κατάσταση που βιώνουν οι Ξεναγοί, όπως και οι εποχικοί εργαζόμενοι γενικότερα στον κλάδο του τουρισμού, είναι δυσχερής, με δεδομένο ότι όλοι οι χώροι δραστηριότητας του κλάδου ήταν σε αναστολή λειτουργίας, λόγω των μέτρων στα οποία οδήγησε η πανδημία. Συγκεκριμένα, η απώλεια του εισοδήματος τους είναι ολοκληρωτική για το διάστημα από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο, περίοδος με υψηλή τουριστική κίνηση, οπότε όλοι οι Ξεναγοί έμειναν άνεργοι.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, εξαιτίας της διαφαινόμενης μείωσης στην τουριστική κίνηση στη χώρα όλο το επόμενο διάστημα και όχι μόνο στο προσεχές μέλλον.

Παρόλα αυτά, η μόνη πρόβλεψη της κυβέρνησης αφορά την ένταξη των Ξεναγών ως δικαιούχων σε δύο ρυθμίσεις: πρώτον, της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας για όσους παίρνουν το τριμηνιαίο επίδομα ανεργίας τον χειμώνα και δεύτερον, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των οκτακοσίων (800) ευρώ για όλους τους υπόλοιπους. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Συνάμα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για το τρίμηνο του χειμώνα οι δικαιούχοι του επιδόματος από τον ΟΑΕΔ και προφανώς θα καθυστερήσει και η καταβολή της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας. Ως αποτέλεσμα οι Ξεναγοί και συνολικά οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, καταδικάζονται σε φτώχεια και ανεργία και καλούνται να πληρώσουν την κρίση, ενώ από την άλλη τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στηρίζουν το μεγάλο κεφαλαίο με επιδοτήσεις εκατομμυρίων για τους μεγαλοξενοδόχους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να επεκταθεί το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και να καταβληθεί άμεσα το Εποχικό Επίδομα Ανεργίας στους Ξεναγούς. Να ενταχθούν στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς προϋποθέσεις, από τον μήνα Ιούλιο και μετά και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους
  • Επιπλέον, να ανασταλούν για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας των Ξεναγών και να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ όλοι όσοι εργάζονται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ