19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μ. Συντυχάκης: Τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Κατατέθηκε σήμερα, 17/1/17, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη με θέμα: “Για τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές της Κρήτης λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού” . Η επίκαιρη είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί την Παρασκευή 20/1/17 ώρα 10πμ. Δείτε αναλυτικά την ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΘέμα: Για τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές της Κρήτης λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού

Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού των τελευταίων εβδομάδων, ακόμα και στα πεδινά της Κρήτης, έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές. Ταυτόχρονα σε όλους τους νομούς οι αιγοπροβατοτρόφοι επιβαρύνθηκαν με τεράστιο κόστος για πρόσθετη διατροφή στα αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια. Οι καταστροφές πλήττουν βαρύτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, αφού αθροίζονται με τις συνέπειες της ΚΑΠ της ΕΕ, την κυβερνητική πολιτική συνολικά, η οποία καθιστά το κόστος παραγωγής αβάσταχτο, με νέα αντιασφαλιστικά και φοροληστρικά μέτρα που εφαρμόζονται από την πρώτη του χρόνου, το ενεργειακό κόστος, την ομηρία από εμποροβιομήχανους-εφοπλιστές σε αγροεφόδια και την τιμή διάθεσης-διακίνησης των προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

Σε όλους τους νομούς της Κρήτης έχουν γίνει ζημιές σε ελαιόδεντρα, λόγω θραύσης των δέντρων κάτω από το βάρος του χιονιού και μερική ζημιά στον καρπό, ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Για τους ορεινούς ελαιώνες, δεν έχει αποκαλυφθεί ολόκληρη η έκταση της καταστροφής, μιας και το χιόνι παραμένει ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές στην τσουνάτη ελιά που καλλιεργείται στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.

Σε δημοτικές ενότητες της Π.Ε Ηρακλείου εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνων, επιτραπέζιων σταφυλιών που προστατεύονταν με αντιχαλαζικά δίχτυα, έχουν υποστεί καταστροφή, με θραύση των κορμών των αμπελιών και των υποστυλώσεων, κάτω από το βάρος του χιονιού.

Σε τοπικές κοινότητες σε όλη την Κρήτη υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών έχουν πληγεί από τον παγετό.

Στη Π.Ε Χανίων έγιναν ζημιές από τον παγετό στα εσπεριδοειδή και τα αβοκάντο ενώ στην δημοτική ενότητα Μοιρών σε εσπεριδοειδή, πατάτες και ψυχανθή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές που οφείλονται στη χιονόπτωση και τον παγετό, σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις, και να αποζημιωθούν χωρίς καθυστέρηση οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Επιπλέον, για να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν χρειάζεται να δοθεί παράταση στη διαδικασία, η οποία αν και έχει ανακοινωθεί δεν υλοποιείται γιατί δεν έχει φτάσει ακόμη στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική εντολή και ειδικά οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες ζωοτροφών που οι ακραίες καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Ο βουλευτής
Μανώλης Συντυχάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...