16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Νέα «έκρηξη» με 416 κρούσματα στην Ελλάδα – Κανένας εφησυχασμός, λέει ο Χαρδαλιάς – Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική

Ημερομηνία:

Η έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει υψηλή και βρίσκεται σε σημαντική ένταση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, είπε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιοργκίνης.

Οι διασωληνωμένοι που προς στιγμήν έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λιγότεροι – συγκεκριμένα όπως είπε ο αν. καθηγητής, «υπήρξε μία μικρή κάμψη χθες” – ξεπέρασαν τους 70 και σήμερα έφτασαν τους 79. «Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, είναι σταθερά πάνω από πέντε κάθε μέρα» .

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, είπε ότι στη φάση αυτή οι περισσότερες χώρες τα πάνε καλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σύγκριση. «Η Ελλάδα σε αυτή την φάση έχει ένα καλό προφίλ. Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο δεύτερο κύμα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί». Προς το παρόν πάντως, είπε ότι υπάρχει μία καλή ισορροπία και άφησε να εννοηθεί ότι ΟΙ υγειονομικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η ένταση της οποίας όπως προείπε, είναι σημαντική.

Ο κ. Μαγιοργκίνης, είπε ότι από τα σημερινά κρούσματα, τα 240 αφορούν την Περιφέρεια Αττικής και εξήγησε ότι «η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τα 574 rapid τεστ που έγιναν στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, βρέθηκαν 23 θετικά δείγματα, που αφορούν 6 Έλληνες και 17 αλλοδαπούς.

Ο αν. καθηγητής, πρόσθεσε ότι χθες έγιναν συνολικά στη χώρα 13000 τεστ από τις δημόσιες δομές Υγείας και περίπου 4.000 από τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ.

Μιλώντας για το ζήτημα που ανέκυψε με τα αρχικώς 12 ψευδώς θετικά τεστ σε κρουαζιερόπλοιο στην Κρήτη, είπε ότι και ο τελευταίος μοριακός έλεγχος που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, είναι αρνητικός, τόσο για τα μέλη του πληρώματος, όσο και για τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιφάνειες του πλοίου.

Μιλώντας για τα εμβόλια, είπε ότι ίσως υπάρχουν αποτελεσματικά δεδομένα μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου από το εμβόλιο της Phizer, οι δοκιμές του οποίου βρίσκονται πλέον σε φάση 3, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, επισήμανε πως ενδεχομένως θα είναι διαθέσιμο ακόμα και μέσα στο 2020. Μάλιστα, αναφερόμενος σε εκτίμηση της εταιρείας, είπε πως υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μπορεί να παραγάγει μέχρι και ένα δισ. δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021.

Καμπανάκι Χαρδαλιά

”H κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας».

Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε ήδη μια σοβαρή αύξηση κρουσμάτων αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Όπως γνωστοποίησε, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενηθούν με την αναγκαία ιατρική φροντίδα συνάνθρωποί μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί και φιλοξενούνται στα νοσοκομεία, έτσι ώστε και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν και να περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές, ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται καθημερινά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν την έξαρση, παρότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιου πληθυσμού όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία.

"google ad"

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της πανδημίας στις 25/2 μέχρι και τις 27/9, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 17. 444 κρούσματα, από τα οποία 5.379 είναι σήμερα ενεργά, 9.793 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ 1893 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από 1η Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου, 1405 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 569.212 στοχευμένοι έλεγχοι, στοχευμένα τεστ. Σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, έχουν προχωρήσει σε 352.640 ελέγχους κατά τους οποίους έχουν εντοπιστεί 12.814 παραβάσεις , έχουν επιβληθεί 13.991 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.810.480 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.290 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών και 444 συνολικών ημερών για μη τήρηση του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Από τις 31/8 έως τις 20/9 έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα συνολικού ύψους 92.000 ευρώ. Όσον αφορά τα σχολεία από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 27Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει 11 έλεγχοι σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν εντοπίστηκε η οποιαδήποτε παράβαση. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των σχολείων όπου έχει υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει, είτε όλο το σχολείο, είτε τμήμα αυτού, βρίσκεται στην Αττική, και συγκεκριμένα τα 93 από τα 123 συνολικά σχολεία. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο, με το κέντρο της Αθήνας να είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό – γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα, συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες στοχευμένους ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Eπιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου κ. Μπακογιάννη, η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ προχωρούν σε μία νέα δέσμη ενεργειών, που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγωνιστικών τεστ για τον Covid- 19 και εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας για την αύξηση των ελέγχων. Στις δύο δομές φιλοξενίας του δήμου, δηλαδή στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το κέντρο φιλοξενίας τοξικοεξαρτημένων, προστίθενται περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests). Ακόμη, οι ομάδες του δήμου Αθηναίων που παρέχουν φροντίδα και στήριξη στους αστέγους (streetwork) ενισχύονται με νοσηλευτές για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων, αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Δημιουργούνται επίσης δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για την φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας.

«Η χθεσινή συνάντηση και η νέα δέσμη μέτρων, αποτελεί επιστέγασμα μιας εξαιρετικά γόνιμης συνεργασίας πολλών εβδομάδων, με επίκεντρο την προστασία υγείας των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης των Αθηνών», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με το δήμο Ευρώτα, στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς – και όχι μόνο – εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα, με το επιδημιολογικό φορτίο να εντοπίζεται χωροταξικά αυτή τη στιγμή σε δύο κοινότητες. Τα θετικά κρούσματα έχουν ήδη απομονωθεί με μέριμνα του δήμου Ευρώτα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ξεχωριστές δομές όπου και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό έχουν τεθεί όλες οι επαφές τους.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, αποφασίστηκε για τους εργάτες γης η διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των αλλοδαπών εργατών γης της περιοχής, δηλαδή σε πάνω από 1300 άτομα, καθώς επίσης και η αποχή τους από την εργασία μέχρι τη διεξαγωγή των τεστ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η υποχρεωτική – εκ μέρους τους – χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα αποφασίστηκε ο έλεγχος των μετακινήσεων των εργατών γης, από και προς στην επίμαχη περιοχή. Όσον αφορά τους κατοίκους, αποφασίστηκε η διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ μέρους τους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητά του από τους ίδιους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι από τον ιό, θα βλέπουν τα μέτρα ως μη αναγκαίο καταναγκασμό και θα προσπαθούν να βρουν τρόπους μη εφαρμογής τους. Η εμπειρία όμως δείχνει, ότι δεν υπάρχουν πολίτες που δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Οι νεότερες ηλικίες κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς και κυρίως στους παππούδες τους. Αυτοί που θεωρούν τα μέτρα προφύλαξης ως μη αναγκαίο καταναγκασμό, θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω από αυτούς. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν τηρείται από όλους. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι μέχρι να βρεθούν εμβόλια και θεραπεία, θα πρέπει να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα: Μάσκα, αποστάσεις, τήρηση των κανόνων υγιεινής για όσο χρειαστεί.

Ερωτηθείς για όσα συνέβησαν με το κρουαζιερόπλοιο «MeinSchiff 6» ανέφερε ότι τους προκάλεσε προβληματισμό, ωστόσο από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός με βάση τα πρωτόκολλα. «Είναι ξεκάθαρο το πρωτόκολλο που ακολουθείται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος. Δεν ακολουθήθηκε και είναι κάτι που το ερευνούμε. Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν όπως πρέπει, και ήμασταν σε θέση από την πρώτη στιγμή να έχουμε εικόνα πού πάμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε».

Η λήξη του συναγερμού έρχεται να αποδείξει ότι και στο κομμάτι των τεστ υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που μας εξασφαλίζουν να μπορούμε να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση κάθε δείγμα και κάθε αποτέλεσμα, από όποιο εργαστήριο και αν έρχεται, είπε.

Ερωτηθείς για την διαδικασία της ιχνηλάτησης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι από την ώρα που έρχονται όλα τα στοιχεία, η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. «Μέσα από τις διαδικασίες, δεν αφορά αυτή τη φάση που διανύουμε, αφορά την πρώτη στιγμή, υπάρχουν κάποια που δεν προκύπτει 100%, που μπορεί να έχουν κολλήσει, υπάρχουν ενδείξεις. Στις περιπτώσεις αυτές αναγκαζόμαστε και παίρνουμε πιο αυστηρά, πιο οριζόντια μέτρα σε σχέση και με την χωροταξική συμπεριφορά του κρούσματος, αλλά και με τα δεδομένα που έχουμε. Δεν υπάρχουν δηλαδή κρούσματα, που δεν καταλήγουμε έστω μέσω ενδείξεων, πού μπορεί να έχουν κολλήσει. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, και το ‘υπό διερεύνηση’ που βλέπετε, είναι την ώρα που βγαίνει πριν έρθει σε εμάς στην ιχνηλασία. Όταν έρχεται σε εμάς, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε καταλήγουμε», τόνισε.

Στα 416 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56,1% αφορά άνδρες.

Τα 2.898 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.479 (41,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται τα δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 79 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Δεκαεννέα (24,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 207 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 143 (36,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...