13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νέα αυτοκτονία στα Χανια-Ένας ειδικός σχολιάζει την έξαρση του φαινομένου

Ημερομηνία:

Θλιβερή πρωτιά στις αυτοχειρίες κατέχει η Κρήτη.

Γράφει η Μαρία Ασαργιωτη

Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι αυτοκτονίες και σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα νωρίς σήμερα το πρωί σημειώθηκε ακόμα ένα θλιβερό περιστατικό μεγαλώνοντας δραματικά την μακάβρια αυτή λίστα, όταν ένας 57χρονος Χανιώτης έβαλε τέλος στη ζωή του. Το φαινόμενο αυτό των αυτοκτονιών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στο απόηχο της κρίσης οδηγούνται στο απονενοημένο διάβημα. Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα η Κρήτη κατέχει την θλιβερή πρωτιά στις αυτοχειρίες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Κρήτης καταγράφονται περιστατικά αυτοκτονιών το ένα μετά το άλλο, το prismanews.gr, επικοινώνησε με τον ψυχολόγο και αρμόδιο της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ, Μανώλη Καργάκη ο οποίος μίλησε για το σύγχρονο αυτό φαινόμενο.

Η καθημερινή καταγραφή αυτοκτονικών περιστατικών, είναι μια πραγματικά δυσάρεστη και ταυτοχρόνως ανησυχητική πραγματικότητα. Η αυτοκτονικότητα είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό με πολυπαραγοντική αιτιάκη βάση, σχολίασε ο ίδιος για την έξαρση του φαινομένου κι πρόσθεσε Το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση, πολλαπλασιάζει την αναγκαιότητα διευκρίνησης των αιτιών και λήψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και υποστήριξης του πληθυσμού.

Αναφορικά με το αν ισχύει ότι η έξαρση του φαινομένου των αυτοκτονιών συνδέεται με τα κοινωνικο-οικονομικα φαινόμενα της εποχής ο κ. Καργάκης δήλωσε ότι Επιστημονικά υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και μείωσης του εισοδήματος με την αύξηση του δείκτη αυτοκτονικότητας, τονίζοντας Θεωρώ όμως ότι δε χρειάζεται ιδιαίτερο επιστημονικό υπόβαθρο για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτή η γενικευμένη κρίση, σε οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο, έχει επηρεάσει την αύξηση των προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων που οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές πράξεις. Αυτός ο συνεχής συναισθηματικός φόρτος σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα προβλήματα και καταστάσεις κρίσης, δημιουργούν μια δυσάρεστη συνταγή για την ψυχική ηρεμία και υγεία του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ανέφερε ότι ο κόσμος πλέον ζητάει την απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τον απασχολούν. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος έχει κάνει μια ουσιαστική στροφή ως προς το θέμα της αναζήτησης υποστήριξης στον ψυχολογικό τομέα. Αναζητά πλέον και επιθυμεί την υποστήριξη που θα του παρέχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του. Αυτό που παρατηρώ, τουλάχιστον εγώ μέσω της προσωπικής μου τριβής με το αντικείμενο καθώς και τη διαχείριση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η., είναι μια τάση όχι μόνο για επίλυση συγκεκριμένων ψυχολογικών θεμάτων, αλλά και ένα ενδιαφέρον για ενημέρωση και πρόληψη αρνητικών καταστάσεων. Φυσικά, σαν κοινωνία έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα για την αποδαιμονοποίηση του συναισθηματικού και ψυχολογικού προβλήματος, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται στην ουσία πλέον και όχι στην επιφάνεια του κοινωνικού ταμπού.

Τέλος όσον αναφορά τις δομές υποστήριξης και εάν τελικά επαρκούν έτσι ώστε ο κόσμος να βοηθηθεί πραγματικά ο ίδιος επισήμανε ότι Υπάρχει μια σαφής έλλειψη δομών τόσο ενημέρωσης και πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης. Πιστεύω ότι οι ήδη υπάρχουσες δομές και το προσωπικό τους ξεπερνούν πολλές φορές τις δυνατότητες τους παρέχοντας το μέγιστο των υπηρεσιών τους, αλλά δεν είναι αρκετές σε αριθμό και δεν υπάρχει ουσιαστική δικτύωση μεταξύ τους ώστε να παρέχεται μια ολοκληρωμένη υπηρεσία ψυχικής υγείας και πρόσθεσε για να καταλήξει Είναι, λοιπόν ,απαραίτητη τόσο η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών όσο και η δημιουργία νέων για να μπορέσει ο πληθυσμός να υποστηριχθεί ουσιαστικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ