14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νέα «βόμβα» Ζάεφ: «Ανησυχώ» για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ημερομηνία:

Την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ επαναλαμβάνει την «ανησυχία» του για την από τούδε και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ως συνέπεια της απόφασης της Ε.Ε. να μην ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως είναι γνωστό ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησε βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ Δανία και Ολλανδία είχαν επίσης αντίρρηση στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. Τώρα, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Εντι Ράμα προειδοποίησαν, μιλώντας στους Financial Times, ότι οι χώρες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του ραγδαία αυξανόμενου εθνικισμού και της κατάρρευσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας της απόφασης της ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ανησυχία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ανοίξει και πάλι, εν μέσω της αναζωπύρωσης του εθνικιστικού αισθήματος στη Βόρεια Μακεδονία- και προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η περαιτέρω εφαρμογή της. «Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν που είχαμε», δήλωσε ο Ζάεφ στους Financial Times.

«Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική και ακραίες ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε Ελληνες πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το ίδιο στιλ ρητορικής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήματα που δεν θα είναι καλά για την περιοχή ή τη χώρα μου», συμπλήρωσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έριξε τη «βόμβα» ότι παγώνει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αυτή συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. «Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο Euronews.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν όμως, ο Ζάεφ τα… μάζεψε. Σε νέα συνέντευξή του, δήλωσε ότι η προειδοποίησή του δεν απευθυνόταν προς την Αθήνα, αλλά προς την ΕΕ. Και επέμεινε ότι «Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι αποφέρει μια στρατηγική συνεργασία, κέρδη για το νέο μας φίλο, το νότιο γείτονά μας, και ανοίγει πολλές προοπτικές».

iefimerida

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...