14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Νέα καταγγελία για το Γηροκομείο: “Οι ηλικιωμένοι ήταν αβοήθητοι και παντού επικρατούσε ο φόβος. Όλα ήταν απόρρητα. Παντού σιωπή”

Ημερομηνία:

Όλο και περισσότερες συγκλονιστικές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το γηροκομείο στα Χάνια που έγινε ο εφιάλτης δεκάδων ηλικιωμένων.

Ακόμα μία συγκλονιστική καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας για το γηροκομείο στα Χάνια από Έλληνα που διαμένει στο εξωτερικό και οποίος είχε εμπιστευτεί τη φροντίδα του πατέρα του στο εν λόγω γηροκομείο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ομογενής, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια ζει εκτός Ελλάδας, όταν επέστρεψε στη χώρα για να τον επισκεφτεί, τον βρήκε σε τραγική κατάσταση:

«Σαν να ήταν σε κώμα, δεν μπορούσε να μιλήσει και μετά από μερικές ημέρες που φώναξα νοσοκόμο για να τον καθαρίσει, από την ακαθαρσία η πλάτη του είχε σαπίσει, είχε τρυπήσει και φαίνονταν τα κόκαλά του. Μετά από μια εβδομάδα “έφυγε” και πάνω στο πανικό μου δεν τα είχα συνδυάσει όλα αυτά. Μου είπαν ότι πέθανε από ανακοπή», δήλωσε ο γιος του εκλιπόντος στον ΑΝΤ1 για να προσθέσει:

«Είχε έρθει και η μάνα μου κι έλεγε “εδώ γίνεται χαμός, είναι νηστικός, είναι άπλυτος”. Ήταν νηστικός ο άνθρωπος, γιατί τον τάισε η μητέρα μου κι έτρωγε το φαγητό τόσο γρήγορα… σαν να είχε να φάει έναν μήνα».

«Έβλεπα σκελετωμένους ηλικιωμένους»

«Έβλεπα σκελετωμένους ηλικιωμένους, έχω φωτογραφίες. Βρήκα τη μάνα μου δεμένη σε ένα καρότσι στο υπόγειο. Γύρω της άλλοι 20 τρόφιμοι δεμένοι». Οι μαρτυρίες κυριολεκτικά σοκάρουν.

Για εικόνες που δεν ανταποκρίνονται σε τόπο διαμονής των ηλικιωμένων κάνουν λόγο στις περιγραφές τους συγγενείς και πρώην νοσηλευτές. Θύματα δεκάδες ηλικιωμένοι που τα τελευταία χρόνια της ζωής τους πρόσμεναν λίγη φροντίδα και ζεστασιά. Μάταια όμως…

«Η μάνα μου έζησε 90 μέρες σε αυτό το κολαστήριο. Δεν ήξερα τι γινόταν, δεν με άφηναν να τη δω. Μου έλεγαν ότι είναι μια χαρά και, όταν κατάφερα να τη δω, ήταν σχεδόν σκελετωμένη. Είχε χάσει 20 κιλά και αρνιόταν στο σπίτι να δεχθεί φαγητό», λέει στη Realnews ο Δημήτρης Παρδαλάκης.

Της έδιναν βαριά ψυχοφάρμακα

Ο κ. Παρδαλάκης κατέφυγε σε γιατρό και ανακάλυψε μέσω του ΑΜΚΑ της ηλικιωμένης ότι στο γηροκομείο έδιναν στη μητέρα του φάρμακα που δεν είχε λάβει στο παρελθόν!

«Ήταν βαριά ψυχοφάρμακα. Της τα έδιναν χωρίς λόγο και αιτία. Μόνοι τους άλλαξαν την αγωγή της χωρίς να με ενημερώνουν, χωρίς να συμβουλευτούν τον δικό μας γιατρό. Της έδιναν stedon και άλλα χάπια. Υπάρχουν αποδείξεις. Πρέπει να λογοδοτήσουν…» υποστηρίζει.

«Σε ένα κολαστήριο ζούσε εδώ και 12 χρόνια ο άνθρωπός μου. Τη μάνα μου την είχα βάλει εκεί, την τρέλαναν τη μανούλα μου», λέει κλαίγοντας η κόρη ενός άλλου θύματος που έχασε τη ζωή του στο γηροκομείο.

Επικρατούσε σιωπή

"google ad"

Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου στα Χανιά περιγράφει, από την πλευρά της, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γηροκομείο: «Εμείς οι βοηθοί νοσηλευτών δεν είχαμε πρόσβαση για να ειδοποιήσουμε τους συγγενείς τους. Οι ηλικιωμένοι ήταν αβοήθητοι και παντού επικρατούσε ο φόβος. Όλα ήταν απόρρητα. Παντού σιωπή. Ούτε κουβέντα δεν αλλάζαμε μεταξύ μας. Δεν μας άφηναν. Συνεννοούμασταν με τα μάτια. Τους έδεναν στα αμαξίδια ή τους κλείδωναν στα δωμάτια. Βρίσκαμε κατάκοιτους γέροντες στα μπάνια ή στα υπόγεια μετά από ώρες. Δεν τους άφηναν να μιλήσουν στο τηλέφωνο με τους συγγενείς τους. Έρχονταν γιοι και κόρες και δεν τους άφηναν να τους πλησιάσουν. Όσο ήμουν εκεί, πέθαναν 25 άτομα».

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή της δικηγόρου Μαρίας Παπαδάκη, που ξεκίνησε τις καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στη δομή. «Μου έκρυβαν τον πατέρα μου, δεν με άφηναν να τον δω. Όταν τον είδα, έφριξα. Τον είχαν δεμένο σε μια καρέκλα, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Μου έλεγαν ότι ήταν απύρετος και σε καλή κατάσταση. Κάλεσα το ΕΚΑΒ και διαπίστωσαν ότι είχε 41 πυρετό και υποξυγοναιμία.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Ο λιμός ως όπλο

Οι συνομιλίες ενόψει της κήρυξης ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα...

Καλά νέα: Για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις για Covid-19

Μειωμένοι παρουσιάζονται όλοι οι δέκτες για SARS-CoV2 και για πρώτη φορά δεν καταγράφονται...