19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Νέες αεροφωτογραφίες και βίντεο του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων | Φωτός + Βίντεο

Ημερομηνία:

Νέες αεροφωτογραφίες αλλά και βίντεο ανέρτησε η σελίδα Chania Aerial Creations. Αυτή τη φορά από το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων.

Το Δικαστικό Διοικητικό Μέγαρο, το «Διευθυντήριο» μέγαρο, ή «Μέγαρο των Δικαστηρίων» άρχισε να χτίζεται τα τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής και προοριζόταν για στρατιωτικό τουρκικό νοσοκομείο. Το 1893 αναγράφεται η είδηση για την ανάληψη της επίβλεψης του έργου από το Μιχάλη Σαββάκη. Ο ίδιος ο Σαββάκης ανέφερε αργότερα για τον ξένο μηχανικό, που είχε συντάξει τα σχέδια. Η ανέγερση του κτιρίου έγινε «…με αγγαρείες των Νιζάμηδων που πάσα-πάσα, κουβάλησαν από τα νταμάρια του Άη Γιάννη και της δεξαμενής τις πέτρες και τα” αγκωνάρια…».

Το κτίριο απαρτίζεται από πτέρυγες, οι οποίες σε σύνθεση ελευθέρου ορθογωνίου δημιουργούν εσωτερικό χαρακτηριστικό αίθριο και συγχρόνως ελεύθερες διελεύσεις προς αυτό από την πρόσοψη του κτιρίου. Το αίθριο, φυτεμένο με πεύκα, διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, ένα χαμηλό και δυο υπερυψωμένα δεξιά και αριστερά από την κεντρική είσοδο των Δικαστηρίων.

Με την ίδρυση του ελεύθερου Κρητικού κράτους στη μεσημβρινή και ανατολική πτέρυγα εγκαθίστανται τα Δικαστήρια και το Εφετείο Κρήτης. Συγχρόνως συντάσσεται από τον Σαββάκη η μελέτη αποπεράτωσης του μεγάρου, προϋπολογισμού δαπάνης 136.463 δρχ. Στις 13 Μαΐου 1900, με την αποπεράτωση του ορόφου, μεταφέρονται από τη Χαλέπα στο Μέγαρο οι Ανώτερες Διευθύνσεις, τα «Υπουργεία της Κρήτης». Το «Διευθυντήριον Μέγαρον» επισκέπτεται ο ΄Υπατος Αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου του 1902, μετά τη θεία λειτουργία. Μετά τη εγκατάσταση των αρχών επενδύονται με μάρμαρα οι σκάλες του Δικαστικού Μεγάρου και συντάσσονται μελέτες για την εκτέλεση έργων που το συμπληρώνουν.

Από τον Σαββάκη συντάσσεται η μελέτη κατασκευής δυο δεξαμενών μπροστά και πίσω από το Μέγαρο, από τον Εμμ. Κελαϊδή η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με την κατασκευή πεζοδρομίων γύρω από το μέγαρο με πλάκες Χαλέπας και από τον Νικ. Παπακωνσταντόπουλο αρχειοφυλάκειο πίσω από το μέγαρο. Το μέγαρο αυτό είναι το δεύτερο δημόσιο κτίριο, μετά τον Ιταλικό Στρατώνα που οικοδομήθηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης. Με τη μορφολογία του επηρέασε πολύ τη διάρθρωση του πρώτου σχεδίου της νέας πόλης και τη χάραξη μερικών από τους βασικούς oδικούς άξονες, καθώς και τη δημιουργία της πλατείας Δικαστηρίων. Αμέσως μετά την αποπεράτωση και την έναρξη της λειτουργίας του, κάθετα προς αυτό, ανοίχτηκε η σημερινή οδός Ηρώων Πολυτεχνείου (Μπόλαρη), τότε οδός Δημοσίων Γραφείων για να συνδέσει το κτίριο με το Παλάτι και τη Χαλέπα. Επίσης καθόρισε τους άξονες των σημερινών οδών Σφακιανάκη, Γιαμπουδάκη, παράλληλα προς αυτό, και για τη σύνδεση με τον Ιταλικό Στρατώνα και τον Κήπο. Τέλος, η σύνδεση με την παλιά πόλη καθόρισε τον άξονα της σημερινής οδού Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1936 μετά από πυρκαγιά που δημιούργησε πολλές ζημιές, προστέθηκε ο τρίτος όροφος του κεντρικού κτηρίου και πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση του. Σήμερα στο κτήριο στεγάζονται τα Δικαστήρια Χανίων, το Εφετείο Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Λέσχη Χωροφυλακής και το ΚΕΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

[vimeo url=”http://vimeo.com/111335560″]

Πηγή κειμένου: Chania.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...