14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες – Δε χωράει τους πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Τη στάση των τοπικών αρχών της Κρήτης, της αστυνομίας αλλά και της κυβέρνησης στηλιτεύουν με ανακοινώσεις τους κοινωνικοί φορείς του νησιού, μετά τη συνεχή παραβίαση δικαιωμάτων των προσφύγων που τον τελευταίο μήνα εκδιώχθηκαν από την Κρήτη. Να επιληφθεί η Δικαιοσύνη για τις πράξεις και παραλείψεις προσώπων και φορέων ζητά το Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Παρασκευής εκδιώχθηκαν από την Κρήτη οι 44 πρόσφυγες που διέμεναν επί μία εβδομάδα στο Ρέθυμνο, μετά το ναυάγιο του σκάφους τους στη νότια Κρήτη. Οι πρόσφυγες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, έλαβαν σημειώματα απέλασης  και μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι σε πλοίο με προορισμό το προαναχωρησιακό κέντρο της Κω. Οι απελάσεις έγιναν παρά το γεγονός ότι οι 38 από τους 44 πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης ασύλου στη χώρα μας, αιτήματα τα οποία θα έπρεπε να εξεταστούν από το νεοσυσταθέν Γραφείο Ασύλου Ηρακλείου.
Είναι το τρίτο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα καθώς άλλες δύο καραβιές είχαν εκδιωχθεί με παρόμοιο τρόπο από τα Χανιά και από το Ηράκλειο.
Ευθύνες στους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, που μιλούν απλά για «αποχώρηση» των προσφύγων, λες και πρόκειται για… διακοπές με τη θέλησή τους, επιρρίπτει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Και άλλες απελάσεις από την «φιλόξενη» -για τους τουρίστες μόνο- Κρήτη

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε πως τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/9 η Αστυνομία Ρεθύμνου στοίβαξε σε κλούβες τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και τους μετέφερε στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου στις 8 το πρωί αναχώρησαν -ως κρατούμενοι πάντα- για κάποιο μακρινό hot spot κάποιου νησιού του ΝΑ Αιγαίου (μάλλον πάλι της Κω). Οι συλλογικότητες του Ρεθύμνου μιλούν για απαγωγή ουσιαστικά των ανθρώπων: τους αφαιρέθηκαν τα κινητά για να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. Η Αστυνομία που αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αλληλέγγυων που βρίσκονταν έξω από το χώρο, είναι η ίδια που μόλις μια μέρα πριν (28/9) διαβεβαίωνε τους πρόσφυγες, τις συλλογικότητες αλλά και το κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης πως θα τηρηθούν στο έπακρο όλες οι νόμιμες διαδικασίες και όσοι το θελήσουν θα κάνουν αίτηση ασύλου εδώ (εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 38 από τους 44). Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μάλιστα, μαζί με τα υπηρεσιακά σημειώματα της κράτησης και απέλασης, δόθηκε στους ανθρώπους και μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα καταγραφόταν η βούλησή τους για άσυλο. Μεταξύ των προσφύγων είναι οικογένειες με παιδιά, ένα θύμα βασανιστηρίων και γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Αγγλία και ήρθαν με την πρώτη πτήση στο Ρέθυμνο για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανένωσης μέσω δικηγόρου. Όλοι, πλην ενός τραυματία που βρίσκεται στο νοσοκομείο και δυο ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων η τύχη αγνοείται, έφυγαν για Κω χωρίς την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο, μεταφραστή ή με τους 2 συζύγους από Αγγλία.

Δύο βδομάδες πριν η Αστυνομία Ηρακλείου μετέφερε με χειροπέδες 72 πρόσφυγες από χώρο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου στο πλοίο, αφού πρώτα τους είχε απαγορέψει να κάνουν αίτηση ασύλου και να δουν δικηγόρο, παρά την πρόθεση και του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης να προχωρήσει τη διαδικασία και του προγράμματος στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας να τους βρει κατάλυμα (τα διαμερίσματα βρέθηκαν και εξοπλίστηκαν αμέσως με τα απαραίτητα). Με το ίδιο πλοίο, της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ, που συνηθίζει εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες business μεταγωγών ανθρώπων σιδηροδέσμιων, με το αζημίωτο φυσικά, έφυγαν κι οι υπόλοιπες «καραβιές».

Στις 27/9, πάλι στις 5 τα ξημερώματα, οι πρόσφυγες που προσωρινά βρίσκονταν στον Καλαθά Χανίων έφυγαν για Κω, με την ίδια προσφιλή τακτική, δηλαδή χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς μεταφραστή, χωρίς δικηγόρο. Τα «έγκυρα» τοπικά μέσα μαζικής εξαπάτησης αφιέρωσαν μια παράγραφο γράφοντας πως «αποχώρησαν οι πρόσφυγες» λες και πάνε διακοπές στα κέντρα κράτησης με την σύμφωνη γνώμη τους. Γιατί αυτό είναι τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης: κέντρα κράτησης. Ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, απουσία υγειονομικής περίθαλψης, ελάχιστο και σάπιο φαγητό, συρματοπλέγματα, αδυναμία πρόσβασης δικηγόρων. Επιπροσθέτως είναι και γεμάτα με αποτέλεσμα τα εκεί Γραφεία Ασύλου να μην προλαβαίνουν να εξετάζουν τις αιτήσεις των προσφύγων και εκείνοι να παραμένουν κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εύλογα διατυπώνεται για άλλη μια φορά το ερώτημα: γιατί όχι εδώ;

Αποτελεί κοινό μυστικό πως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πιεσμένοι από τουριστικούς παράγοντες του μαζικού αλκοολ-τουρισμού του «πολιτισμένου» βόρειου άξονα του νησιού κινούν τα νήματα και πως πίσω από τις εντελώς παράνομες πράξεις της Αστυνομίας δεν κρύβεται μόνο η απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης. Αποδεικνύεται περίτρανα για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα πως η «φιλόξενη» Κρήτη, που μπορεί και δέχεται εκατομμύρια τουριστών μέσα σε 3 μήνες και να λειτουργούν όλα ωραία και εύρυθμα, κοιτά με τρόμο και αδράνεια μια χούφτα ανθρώπων που νομίζει πως της «χαλάνε» την εικόνα του “Live your myth in Crete”.

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην πραγματικά φιλόξενη Κρήτη,

Οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου βάσει της γνωμοδότησης του Συνηγόρου του Πολίτη ΔΕΝ χρειάζεται να γίνουν σε κάποιο μακρινό hot spot εφόσον λειτουργεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης,

Οι άνθρωποι ΔΕΝ είναι κρατούμενοι, η μετακίνηση πληθυσμών ΔΕΝ είναι έγκλημα αλλά απόρροια των πολέμων -οικονομικών και στρατιωτικών- της Δύσης, η εμμονή στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και στους φράχτες της γεννά εξαθλίωση και θανάτους,

Τα ασυνόδευτα ανήλικα δεν γίνεται να πετιούνται ελλείψει δομών στα κρατητήρια χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, μέχρι να φιλοτιμηθεί κάποιος εισαγγελέας να τα αναζητήσει. Σουρεαλισμός στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου μας επετράπη την περασμένη εβδομάδα να επισκεφτούμε τα ασυνόδευτα από τον αρμόδιο εισαγγελέα, όμως οι Αστυνομία για άλλη μια φορά μας το απαγόρευσε (με τίνος διαταγή;)

Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο ΡέθυμνοΦωτογραφία: Goodnet.gr

Επίσης, για συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.  Μάλιστα στην ανακοίνωση  τα μέλη του Δικτύου επιφυλάσσονται ακόμα και για την άσκηση νομικών ενεργειών προσώπων και φορέων για πράξεις η παραλείψεις τους που προσβάλλουν τους ενεργούς πολίτες αυτού του τόπου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"google ad"

Παρακολουθούμε από κοντά τον τελευταίο μήνα στην Κρήτη, την κατ’ επανάληψη παραβίαση από τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που αναγκάζονται να καταφύγουν στο νησί, χωρίς να είναι αυτός ο προορισμός τους, κινούμενοι από τη θάλασσα προς την Κεντρική Ευρώπη.

Αφού προηγηθεί η παρακώληση της πρόσβασης των δικηγόρων ακόμη και της Ύπατης Αρμοστείας, αφού τους επιδοθούν υπηρεσιακά σημειώματα προς υπογραφή χωρίς την παρουσία διερμηνέα, οι αιτούμενοι άσυλο – οικογένειες με παιδιά, οικογένειες προς επανένωση, άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε βασανισμό, ηλικιωμένοι και ασυνόδευτα ανήλικα – μετακινούνται σαν κρατούμενοι- εγκληματίες στο ασφυκτικά γεμάτο hot spot κάποιου νησιού οδηγούμενοι ουσιαστικά και εν αγνοία τους προς απέλαση, παρακάμπτοντας τη λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης καθώς και τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετά και τα συμβάντα των τελευταίων ημερών στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ηρακλείου καταγγέλλουμε την πρωτοφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι αταίριαστη με τα φιλόξενα συναισθήματα των κατοίκων του τόπου μας. Τέλος, ζητούμε από τη δικαιοσύνη να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της, ενώ επιφυλασσόμαστε να κινηθούμε πλέον νομικά εναντίον πράξεων ή παραλείψεων συγκεκριμένων προσώπων και φορέων που μας προσβάλλουν ως ενεργούς πολίτες αυτού του τόπου.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου

efsyn.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...