13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024
Array

Νέες πρωτοβουλίες από το δήμο Ρεθύμνου με αφορμή την υπόθεση Σειραγάκη

Ημερομηνία:

Γ. Μαρινάκης: “Πρέπει να οχυρώσουμε τα παιδιά μας”

Στενά παρακολουθεί την υπόθεση Σειραγάκη ο δήμος Ρεθύμνου, από την κοινωνική της βέβαια πλευρά, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προκειμένου να στηρίξει τις οικογένειες που εμπλέκονται σε αυτήν, αλλά και όλους όσοι θέλουν να ενημερωθούν για το πως αντιμετωπίζονται τα θέματα της παιδικής κακοποίησης.

Άλλωστε η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία και προφανώς δεν υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας για να είναι σίγουρο το κοινωνικό σύνολο πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

Για αυτό εκτός από την επιστημονική συμβουλευτική στήριξη που έχει αποφασίσει να παρέχει ο δήμος, παράλληλα ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι για να μην υπάρξουν ή να ελαχιστοποιηθούν έστω τέτοια φαινόμενα, είναι αναγκαίος ο συνεκτικός δεσμός στις οικογένειες, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της και ο διάλογος με τα παιδιά ώστε να μην φοβούνται να μιλήσουν όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα.

Ήδη, όπως τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στον Team FM, ετοιμάζεται ένα συστηματικό πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί η κοινωνική υπηρεσία του δήμου και σήμερα μάλιστα έχει κληθεί να έρθει ο ειδικός παιδοψυχολόγος Αχιλλέας Προκοπίου από τα Χανιά, για να εκπαιδεύσει 5 επιστήμονες από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, «ώστε να υποκαταστήσει τις ελλείπουσες δομές του κράτους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την απουσία της πολιτείας που εμφανίζεται ανεπαρκής στη διαχείριση τέτοιων σοβαρών κρίσεων. «Το θέμα θέλει επιστημονική διαχείριση. Όλα τα παιδιά μπορούν να σωθούν αρκεί να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς που χρειάζονται.

Αν είχαμε ένα σεισμό στο Ρέθυμνο, την επόμενη μέρα θα μας έστελναν εκατό σκηνές, χίλιες κουβέρτες και τρόφιμα. Μετά όμως από αυτόν τον καταιγισμό που δέχθηκε το Ρέθυμνο,  ήρθε μόνο ο κ. Νικολαΐδης από το Κέντρο Ψυχικής Αποκατάστασης των κακοποιημένων παιδιών που ήταν συμπτωματικά στην Κρήτη και με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή πήραμε την πρωτοβουλία να τον καλέσουμε στο Ρέθυμνο», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα θα δοθεί εντός της εβδομάδας στη δημοσιότητα ένας  τηλεφωνικός αριθμός από το δήμο, όπου ειδικός επιστήμονας εκπαιδευμένος θα απαντά στα ερωτήματα των πολιτών, «χωρίς να γίνεται γραφειοκρατική διαχείριση από διοικητικό υπάλληλο, που δυστυχώς έγινε μέχρι τώρα», όπως είπε με νόημα ο κ. Μαρινάκης.

«Θα έχουμε και ένα πρόγραμμα από την Αθήνα το οποίο θα είναι σαν ‘πρωτόκολλο συμπεριφοράς’ και στα σχολεία βέβαια πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά και επιτέλους πρέπει να αρχίσουν και οι γονείς να σηκώνονται από τον καναπέ και να επιμορφώνονται. Πέρυσι είχε γίνει μια εκδήλωση σχετικά με το θέμα της κακοποίησης σε ένα σχολείο στην οποία είχε μιλήσει η κα Τριλίβα και από τους 900 γονείς παρακολούθησαν οι 13», συμπλήρωσε ο ίδιος.

“Κορυφή του παγόβουνου ο Σειραγάκης”

Τεράστια ήττα για το Ρέθυμνο, χαρακτήρισε ο δήμαρχος την υπόθεση Σειραγάκη γιατί, όπως είπε, αποκαλύπτει την έλλειψη και ηθικών και πνευματικών αντισωμάτων στην κοινωνία.

«Δεν υπάρχει καμιά δικλείδα ασφαλείας για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, εάν τα παιδιά μας δεν γίνουν πιο οχυρωμένα απέναντι στον κίνδυνο που λέγεται επηρεασμός του μυαλού τους και της ψυχής τους από κάποιον που έχει μια πνευματική υπεροχή απέναντί τους ή μια σχέση εξάρτησης και εξουσίας.

Αυτή η ιστορία απέδειξε ότι δε λειτουργεί ο διάλογος μεταξύ των παιδιών με τους γονείς, τους φίλους και το σχολείο.

Αν είχαν μιλήσει έγκαιρα αυτά τα παιδιά και είχαν εξ αρχής απογυμνώσει τον υποτιθέμενο δάσκαλό τους που τα εξαπάτησε και τα κακοποίησε κυρίως ψυχικά και μετά σωματικά, αυτό το πρόβλημα δεν θα το είχαμε.
Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλούν.

"google ad"

Ο ψυχίατρος κ. Νικολαΐδης από το Κέντρο Ψυχικής Αποκατάστασης των κακοποιημένων παιδιών, μου είπε ότι από τα 10 παιδιά που κακοποιούνται μόνο τα τέσσερα μιλούν. Τα άλλα έξι φοβούνται το πουν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε την υπόθεση ως  «κορυφή του παγόβουνου», τονίζοντας πως το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης «ενδημεί  σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης  και δυστυχώς κατά τα 2/3 προέρχεται είτε από το λεγόμενο στενό περιβάλλον είτε από το φιλικό περιβάλλον στο οποίο συγκαταλέγονται οι διάφοροι εκπαιδευτές.

Η μοναδική ελπίδα είναι να μιλήσουμε με τα παιδιά μας.
Τα έχουμε παρκάρει πίσω από το facebook, πίσω από έναν υπολογιστή και νομίζουμε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας. Έχουμε κάνει όμως το αντίθετο».

http://goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...