14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νέο πλήγμα για Facebook: Διέρρευσαν δεδομένα 419 εκατ. χρηστών

Ημερομηνία:

Τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών 419 εκατομμυρίων χρηστών παραδέχθηκε η Facebook, σε άλλο ένα περιστατικό  που αποδεικνύει ότι το διάσημο κοινωνικό μέσο δικτύωσης δεν μπόρεσε για μια ακόμη φορά να προστατεύσει τους χρήστες του από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Συγκεκριμένα, η εταιρία παραδέχθηκε ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε μια «ανοιχτή» βάση δεδομένων.

Η παραδοχή ήρθε μετά την αποκάλυψη που έκανε η ιστοσελίδα TechChrunch, η οποία έκανε λόγο για τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 419 εκατομμυρίων χρηστών, σε έναν online σέρβερ, που δεν είχε προστασία με χρήση κωδικού.

Κατά το δημοσίευμα της TechChrunch, οι λογαριασμοί που «χτυπήθηκαν» από το νέο κενό ασφαλείας της Facebook σχετίζονται με 133 εκατομμύρια δεδομένα χρηστών από τις ΗΠΑ, 18 εκατ. από τη Μεγάλη Βρετανία και 50 εκατ. από το Βιετνάμ.

Μετά την αποκάλυψη που έκανε το δημοσίευμα, η Facebook ομολόγησε ότι, πράγματι, για ακόμη μια φορά, τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών διέρρευσαν, ενώ εκπρόσωποι της διοίκησης συμπλήρωσαν ότι διεξάγεται έρευνα, με σκοπό να βρεθεί το πότε και από ποιον συγκροτήθηκε η επίμαχη βάση δεδομένων.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει, μέσω εκπροσώπου της, ότι η διαρροή αφορά σε 210 εκατομμύρια χρήστες και όχι περισσότερους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της TechChrunch, καθώς σε αυτά που ανέφερε η ιστοσελίδα, υπάρχουν διπλοεγγραφές.

Η εκτίμηση είναι ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν με το εργαλείο που απενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στη σκιά του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Την εκδοχή αυτή ενίσχυσαν και οι εκπρόσωποι του Facebook υποστηρίζοντας ότι «η βάση δεδομένων είναι παλαιά και φαίνεται ότι περιλαμβάνει πληροφορίες που αποκτήθηκαν πριν να κάνουμε αλλαγές το 2018 ώστε να μην έχουν οι χρήστες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άλλους χρήστες μέσω των τηλεφωνικών αριθμών τους. Η βάση δεδομένων έχει απενεργοποιηθεί και δεν έχουμε ενδείξεις ότι τέθηκαν σε κίνδυνο λογαριασμοί στο Facebook».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ