15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νήπια από την Κρήτη τίμησαν τον Ποντιακό Ελληνισμό και…βραβεύτηκαν

Ημερομηνία:

Στις 19 Μαίου 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια απο τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το Νηπιαγωγείο Κοκκινη Χανι ευαισθητοποιημενο από την ιστορία των Ποντίων το Νοέμβριο του 2018 αποφάσισε να συμμετέχει στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα: “Ποντιακός Ελληνισμός μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρον και μέλλον”. Δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους και απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία ταινία.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Κοκκίνη Χάνι ήρθαν σε επαφή τόσο με τα ιστορικά στοιχεία του ποντιακου ελληνισμού όσο και με τη λαογραφία του.

Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό τα νηπια σύγκριναν τις ομοιότητες στα ηθη και έθιμα, τα μουσικά όργανα, τις φορεσιές και την τοπικη ντοπιολαλιά, που έχουν οι Πόντιοι με τους Κρητες.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί Σταυρακάκη Ζωή (προϊσταμένη), Περάκη Ευα, Μαλτεζακη Δήμητρα, Μανουσακη Ιωάννα, Βαμβουκακη Βάλια:

“Με μεγάλη χαρα ο Σύλλογος Ποντιων Ηρακλείου “Εύξεινος Λέσχη” μας φιλοξένησε στο χώρο του και μας ανεφερε πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία των Ποντίων. Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

Στη συνέχεια οι μικρές μαθητές ειχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να παίξουν παραδοσιακά ποντιακά παιχνίδια.

Τέλος συνθεσαν μαντινάδες που ήταν αφιερωμένες στον Πόντο και στην Κρήτη και χόρεψαν με τη συνοδεία της κρητικης λύρας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους γονείς και ολους τους συντελεστές που μας βοήθησαν στη δημιουργία της ταινιας”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ