16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νίκος Ηγουμενίδης: Έθεσε ή όχι ο κ. Δένδιας στον κ. Λάνσετ το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων;

Ημερομηνία:

Με αφορμή την συμπλήρωση των 80 ετών από την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ε. Ηγουμενίδης προχώρησε σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Ογδόντα χρόνια πριν, στις 6 Απριλίου 1941, εκδηλώθηκε η  επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας με αφετηρία τα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Η σημερινή ιστορική συμπλήρωση των 80 ετών έρχεται λίγες μέρες μετά την απόρριψη στις 25 Απριλίου 2021 από τη Γερμανική Βουλή των ψηφισμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων για την αναγνώριση των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε λίγες μέρες πριν, στις 23 Μαρτίου, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία  – δηλαδή 2 μέρες πριν τη συζήτηση στη Γερμανική Βουλή – για να συναντήσει τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρωθυπουργό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Άρμιν Λάσετ.

Ερώτημα πρώτο: Έθεσε ή όχι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας -ως όφειλε- το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων σε ένα από τα κεντρικότερα πρόσωπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής; Και ερώτημα δεύτερο: Για ποιό λόγο δεν ανακοινώθηκε τίποτε σχετικό με το ζήτημα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς εκείνες τις μέρες;

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας στις 4 Νοεμβρίου του 2020 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο όπου μεταξύ άλλων συνάντησε και την Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Βουλής και πολιτικό των Πρασίνων κα Κλάουντια Ροτ. Τέθηκε ή όχι από ελληνικής πλευράς το ζήτημα των αποζημιώσεων-επανορθώσεων στις συναντήσεις στο Βερολίνο; Συζήτησε ή όχι ο Έλληνας Υπουργός πλευρές του ζητήματος με την Αντιπρόεδρο της Βουλής και στέλεχος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων που στήριξαν με ψήφισμα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων;

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει, αν μη τι άλλο, να θέτει συστηματικά το ζήτημα με την γερμανική πλευρά και όχι να σιωπά. Όπως οφείλει να απαντήσει και σε ένα ακόμη ερώτημα: Σε ποιες ενέργειες προχώρησε μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας που επιδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 και την μετέπειτα «στεγνή» και απαράδεκτη άρνηση της Γερμανίας;

Αλήθεια, η ηγεσία του ΥΠΕΞ σκοπεύει να συστήσει στο ίδιο το ΥΠΕΞ –όπως προτείνει πρόσφατη έγκριτη μελέτη με αρχεία του ΥΠΕΞ για το θέμα –  Ειδικό Γραφείο για τις γερμανικές αποζημιώσεις με στόχο να συγκεντρωθεί-αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό, και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Υπουργείου τόσο στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης όσο και για την έμπρακτη κινητοποίηση και διεκδίκηση των αξιώσεων της χώρας;

Η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας οφείλει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. Αντί να «κοκορεύεται» για το κόκκινο χαλί που στρώθηκε με φόντο το Ρήνο, θα πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία ενός ζητήματος  – η επίλυση του οποίου είναι η μόνη ασφαλής προϋπόθεση εδραιωμένων σχέσεων φίλιας και ειλικρίνειας με τη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής του 2019 έχει ήδη χαράξει το δρόμο και η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα. Είναι το λιγότερο που μπορεί να πράξει όταν 8 δεκαετίες μετά, η Γερμανία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει το ηθικό και ιστορικό της χρέος».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...