23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νίκος Καλογήρου για τα σκιάδια στον Ενετικό Λιμένα: “Είναι 57 πινακίδες που έχω παραδώσει, παραλλαγές στο θέμα. Επομένως υπάρχει αρκετή ποικιλία, όλα όμως έχουν μία ενότητα στη σύλληψη”

Ημερομηνία:

Δηλώσεις έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Νίκος Καλογήρου, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Αριστοτελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου η ομάδα ανέλαβε το πρόγραμμα για τα σκιάδια στον Ενετικό Λιμένα. Όπως είπε, οι προτάσεις έχουν προκύψει μετά από συζητήσεις τόσο με τους καταστηματάρχες όσο και με τους φορείς ενώ υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία σκιαδίων από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η όψη του παλιού λιμανιού θα αλλάξει.

Ανέφερε σχετικά με τη Μελέτη:

Είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ασχολείται πρώτα – πρώτα με έναν συνολικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό της ζώνης των σκιαδίων του λιμανιού αναζητώντας τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες από την κλιματική άποψη, δηλαδή, να εξασφαλισθεί σκιασμός και άνεση στους καθήμερινους επισκέπτες με βάση βέβαια την οριοθέτηση που έχει κάνει το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Χανίων.

Με αυτή την πρόταση έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μία προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο την οποία σήμερα παρουσιάζουμε τη δεύτερη φάση της, μετά από συζητήσεις που κάναμε με τους εργοδότες και τους φορείς που περιλαμβάνει μία τυπολογία στεγάστρων η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με την περιοχή και τον προσανατολισμό που έχει στο λιμάνι που έχει γενικά ένα βόρειο προσανατολισμό αλλά υπάρχουν και καταστήματα που έχουν ανατολικό, δυτικό και άλλους.

DSCF4111

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο κατάλληλος τύπος στεγάστρου ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν σωστός σκιασμός, υπάρχουν επίσης στοιχεία αδρανοπροστασίας και προτείνουμε μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή μετά από επιλογή, από την έγκριση μίας τοπικής μελέτης απο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία και τους αρμόδιους φορείς.

Υπάρχει μία ελεγχόμενη ομοιομορφία, υπάρχουν πολλαπλοί τύπου σκιαδίων, οι οποίοι όλοι όμως ανταποκρίνονται στην αστική γεωμετρία και κάνουν τη δουλειά κατ’ αρχάς. Μερικοί από αυτούς είναι κυλινδρικές διατομές που παραπέμπουν στα κατάρτια των πλοίων, άλλες είναι με πιο απλές μεταλλικές διατομές, μερικές είναι επενδυμένες και με ξύλο. Είναι πολλοί τύποι. Είναι 57 πινακίδες που έχω παραδώσει, παραλλαγές στο θέμα που είναι 4 βασικοί τύποι επί 4, 5 φορές ανάλογα το πλάτος, το βάθος του χώρου, ή τον προσανατολισμό.

DSCF4097

Επομένως υπάρχει αρκετή ποικιλία, όλα όμως έχουν μία ενότητα στη σύλληψη, είναι φτιαγμένα με παρόμοια υλικά ώστε να υπάρχει αυτή η ενότητα στην ποικιλία.

Η μελέτη μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Φυσικά εφόσον περάσουν από όλες τις εγκρίσεις όπως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτά μετά μπορούν να εφαρμοστούν και αύριο. Είναι απλές εφαρμογές και σε πολύ λογικό κόστος. Και μπορούν να γίνουν είτε με πτυσσόμενες τέντες είτε με σταθερές τέντες, αυτό μπορεί να αφεθεί και στην επιλογή των καταστηματαρχών. Ωστόσο εμφανίζουμε μία σχετική ενότητα. Πιθανόν αν το σχεδίαζε κανείς συνολικά να είχε και καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Χώρια που έτσι εξασφαλίζεται μία σχετική ποικιλία στη θέση μίας ομοιομορφίας που έχει τα πλεονεκτήματα της αλλά έχει και κάποια προβλήματα.

DSCF4116

Χρησιμοποιούμε στοιχεία προστασίας εκεί που χρειάζεται τα οποία είναι όμως σχετικά χαμηλού ύψους, 1,60 – 1,70 που εξασφαλίζουν από ένα μπουρίνι ή από ένα αέρα που έχει ιδίως στο βόρειο μέρος του λιμανιού, δεν είναι όμως για να γίνουν και κλειστά καταστήματα. Κάπως ένα ενδιάμεσο στάδιο. Στην ουσία αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κτισμένες κατασκευές, ε αυτό δε νομίζω ότι είναι επιθυμητό.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...