18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Νίκος Παππάς: Η παρέμβαση Σόιμπλε δείχνει ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό

Ημερομηνία:

«Τα τελεσίγραφα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά» διαμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας ότι «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η κυβέρνηση αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου». Σημείωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν υπάρχει ξεχωριστή δανειακή σύμβαση» που ζητά η ελληνική πλευρά, αλλά «πρόγραμμα διάσωσης που πρέπει να ολοκληρωθεί», καταδεικνύει ότι το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά τα τελεσίγραφα. Και όσοι τα κομίζουν στη δημόσια συζήτηση θα φέρουν ακέραια την ευθύνη ή θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της ραγδαίας τους υποχώρησης», δήλωσε, μιλώντας στον ρ/σ «στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν μπαίνει στη συζήτηση απλώς για να ζητήσει, αλλά για να συζητήσει και πως θα φύγει η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη από τα αδιέξοδο. «Η άλλη πλευρά, οι Γερμανοί, έχει μια ιδεοληπτική εμμονή στις αποτυχημένες συνταγές. Εμείς διεκδικούμε και θα πετύχουμε μια συμφωνία να εφαρμόσουμε τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ταπεινώσουμε τη δημοκρατία μας, τη λαϊκή μας κυριαρχία και την νέα κυβέρνηση που έχει σαφή και νωπή λαϊκή εντολή», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε, ο Νίκος Παππάς είπε: «Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει»

Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε «επιτυχίες», και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου. «Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πως θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, αν μπορούν να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια, τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να νομοθετεί για θέματα εσωτερικής αρμοδιότητας, υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κι αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης και η εξαγγελία των νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε άλλο δανειακή σύμβαση κι άλλο μνημόνιο».

Φλαμπουράρης: Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο κ. Σόιμπλε;

Τις δηλώσεις Σόιμπλε σχολίασε και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Το προηγούμενο πρόγραμμα οδηγεί στα βράχια κι ας επιμένει! Η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνει ο κάθε Έλληνας είναι: “Τι έχουμε; Ευρωπαϊκή Ένωση ή Γερμανική Ένωση”; Ποιόν ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Εγώ ούτε καν δέχομαι ότι είναι πρόταση. Την θεωρώ απειλή και εξευτελιστική τόσο για τους άλλους όσο και για εμάς. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρέμβαση. Εμείς απαντάμε όχι. Αν δεν θελει ο κ. Σόιμπλε, να δούμε τι θα κάνει η κα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ποιός μας προτείνει αυτό που λεει ο Σόιμπλε; Ούτε καν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι δεν λένε να το δεχτούμε», είπε ο υπουργός μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ακόμα ότι αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε πολιτικό όργανο. Έχουν και άλλες χώρες λόγο και μιλάω για τις ΗΠΑ για την Κίνα, για την Ρωσία που έχουν εκφραστεί», είπε.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...