16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ: “Κανένας δεν έχει ανοσία στον νέο κορωνοϊό”

Ημερομηνία:

Στην επικινδυνότητα και στις ιδιαιτερότητες του κορωνοϊού αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

“Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι όλος ο πληθυσμός είναι επίνοσος, δεν έχει δηλαδή αναπτύξει φυσική ανοσία” τόνισε ο ίδιος.

“Ο ιός κυκλοφορεί ελεύθερος και έχει τεράστια μεταδοτικότητα. Είναι πέντε φορές, ίσως και παραπάνω, πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης, κι ενώ δεν έχουμε ούτε φυσική ανοσία, ούτε εμβολιαστική κάλυψη” επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Στην Κρήτη έχουμε μέχρι και σήμερα τρία εξακριβωμένα κρούσματα, ωστόσο βάσει στατιστικής “στην κοινότητα έχουμε πολύ περισσότερα με ήπια συμπτώματα, τα οποία και δεν γνωρίζουμε” υποστήριξε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Γι’ αυτό και θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθούν κατά γράμμα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί: “Η ανάγκη μας είναι τα ήπια νοσούντα άτομα να μειώσουν τις επαφές τους, ώστε να μην διαδοθεί η αρρώστια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εάν παραμείνουν στα σπίτια τους αυτά τα κρούσματα, θα ιαθούν μέσα στις επόμενες 15 μέρες”.

Ο κ. Τζανάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας για όσους ανθρώπους δεν έχουν δουλειά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε “να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κορύφωση του ιού”, προκειμένου εκτός των άλλων “να μη καταρρεύσει υγειονομικό σύστημα”.

Αναφορικά με τους τρεις ασθενείς, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε ότι “πάνε πάρα πολύ καλά”. Συμπτώματα παρουσίασε, σύμφωνα με τον ίδιο, κι κάποιο άτομο από το περιβάλλον των τριών φορέων. Ο άνθρωπος αυτός δεν υποβλήθηκε σε τεστ, εντούτοις κρίθηκε σκόπιμο να μείνει στο σπίτι του.

Ο κ. Τζανάκης ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο, “για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα” .

Επέκρινε μάλιστα τη… συνταγή που ακολουθείται στην Βρετανία από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς την ως “ανθρωποθυσία, ιδιαιτέρως ηλικιωμένων”, η οποία “δεν είναι μέσα στα ανθρωπιστικά οράματα”.

Όπως υποστήριξε, “είναι ήδη αργά, πιστεύω ότι στην Αγγλία γίνεται χαλασμός από τα κρούσματα, σε ένα σύστημα πολύ δυσκίνητο, με κλίνες στα δικά μας επίπεδα”.

Στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ανατολική Κρήτη, βρίσκονται στην τελική φάση της προετοιμασίας για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, προκειμένου να υπάρξει ένας επαρκής αριθμός κλινών.

“Εάν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα γίνουμε σαν την Ιταλία, θα είμαστε λιγάκι παρακάτω. Αυτό θα επιτρέψει στο σύστημα που δεν είναι στα καλύτερά του” να λειτουργήσει, τόνισε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος έδωσε μερικές συμβουλές καίριας και ζωτικής σημασίας, για να ανακοπεί το κύμα του covid-19:

-Δεν πρέπει να βγαίνουμε έξω και να έχουμε συγχρωτισμό σε δημόσιους χώρους. Ακόμα κι αν αυτό είναι απαραίτητο, λόγω δουλειάς, πρέπει να πλένουμε και να απολυμαίνουμε συνεχώς τα χέρια μας.

– Απολύμανση των χεριών πρέπει να γίνεται και πριν το φαγητό

"google ad"

-Εάν είμαστε κρυωμένοι, φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις από τους οικείους μας, με τους οποίους συγκατοικούμε

-Καλό θα είναι να τρώμε πιο απομονωμένα

Κλείνοντας, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ θέλησε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο “βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με κίνδυνο να αρρωστήσει”, κι ενώ “είναι ένα από τα επαγγέλματα που δεν έχει χαρακτηριστεί ανθυγιεινό”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...