22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νίκος Χουντής: «Οι πολιτικές της Ευρωζώνης και των Μνημονίων είναι οι υπαίτιοι της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο, όχι οι λαοί»

Ημερομηνία:

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εξηγήσεις φέρνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) το Συμβούλιο της ΕΕ, με αφορμή τις προσβλητικές δηλώσεις Ντάιζεμπλουμ.

Με αφορμή τις προσβλητικές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup και Υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάιζεμπλουμ, σε βάρος των χωρών του Νότου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δηλώσεις του κ. Ντάιζεμπλουμ ότι ο ευρωπαϊκός Νότος καταχράστηκε τη δήθεν αλληλεγγύη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ξόδεψαν τα χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ, είναι άκρως προσβλητική και υποτιμητική για τους λαούς μας.

Είναι, όμως, ενδεικτικές της ενορχηστρωμένης οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα στις χώρες των Μνημονίων, ώστε, όχι μόνο να επιβληθούν αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και να επιρρίψουν τις ευθύνες της κρίσης στους λαούς. Θέλουν, με άλλα λόγια, να πείσουν, με στερεότυπα, τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ότι ευθύνονται αυτοί για την κατάσταση που βρίσκονται.

Οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τους επιβλήθηκαν Μνημόνια, δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Δεν ευθύνονται για την κυριαρχία ενός τραπεζικού συστήματος ‘καζίνο’. Δεν ευθύνονται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους για να πληρώνονται εξοπλιστικά προγράμματα και εργολάβοι και να φοροδιαφεύγουν εφοπλιστές και επιχειρήσεις.

Οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής των χωρών του Νότου είναι οι πολιτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι πολιτικές των Μνημονίων και τις λιτότητας»

Επιπρόσθετα, η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL) ζητά εξηγήσεις από το Συμβούλιο, δηλαδή, τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, για τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, η GUE/NGL κατέθεσε ερώτηση με αίτημα προφορικής απάντησης προς το Συμβούλιο, ζητώντας του να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ντάιζεμπλουμ στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Η προφορική ερώτηση της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) έχει ως εξής:

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κ Dijsselbloem, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ (δημοσιεύθηκε 20/3/2017):

‘Ως σοσιαλδημοκράτης, θεωρώ ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά όποιος την απαιτεί, έχει επίσης και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να δαπανώ όλα μου τα χρήματα σε ποτό και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.’

Θεωρεί το Συμβούλιο τη διατύπωση του ολλανδικού υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του Eurogroup, κ Dijsselbloem, αποδεκτή και σύμφωνη με την υπεύθυνη θέση που κατέχει;

Επιπλέον, βρίσκει το Συμβούλιο τη σύγκριση που κάνει ο κ Ντάιζεμπλουμ, μεταξύ των προσωπικών δαπανών για γυναίκες και αλκοόλ και της αίτηση για οικονομική υποστήριξη, κατάλληλη όταν αυτό πραγματεύεται τα οικονομικά προβλήματα της Νότιας Ευρώπης;

Εάν όχι, μπορεί το Συμβούλιο να ενημερώσει για τις αιτίες που προκάλεσαν τα οικονομικά προβλήματα;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ