Οι Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν άμαχοι.

Αμφότεροι αποκεφαλίστηκαν από άνδρες που φορούσαν στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Τα σύντομα, φρικιαστικά βίντεο των δολοφονιών είναι ορισμένα από τα πολλά που απεικονίζουν κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνέχισαν να εμφανίζονται για περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της ρωσικής κατάπαυσης του πυρός.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που μοιάζουν με εκείνες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν φαίνεται πως κρατούν και αποκεφαλίζουν έναν άνδρα χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.

Στη συνέχεια, ο ένας τοποθετεί το κομμένο κεφάλι σε ένα ψόφιο ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση-κόβοντας τα κεφάλια», ακούγεται μια φωνή να λέει στην κάμερα.

Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατάσεν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως Γκενάντι Πετροσιάν, 69 ετών, ο οποίος είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν βίντεο των αποκεφαλισμών και των βεβηλώσεων των πτωμάτων. Η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για τον έλεγχο ταυτότητας του βίντεο, αλλά και πλάνα από τη δολοφονία ενός συνοριοφύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είχε κόψει το λαιμό του. Άλλα βίντεο δείχνουν στρατιώτες που βεβηλώνουν τα σώματα των εχθρικών μαχητών.

Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες φρικαλεότητες, τα διαδικτυακά κανάλια κυριαρχούνται όλο και περισσότερο από βίντεο Αρμενίων στρατιωτών και αμάχων που κακοποιούνται από την επέλαση στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν.

Reader.gr