15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΝΑΙ της Ενωμένης Αριστεράς σε συνομιλίες με τους Podemos για εκλογική συνεργασία

Ημερομηνία:

«Πράσινο φως» στις συνομιλίες με τους Podemos έδωσε η ηγεσία της Ενωμένης Αριστεράς ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 26 Ιουνίου στην Ισπανία, ενώ η πρόταση συνεργασίας θα περάσει και από εσωτερικό δημοψήφισμα

Το κεντρικό όργανο της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), η Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Προεδρία, έδωσε την άδεια στον Αλμπέρτο Γκαρθόν να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό ενός μεγάλου προοδευτικού συνασπισμού, που μπορεί να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Ιουνίου, απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα.

Oι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα σε μυστική συνάντηση στη Σαραγόσα, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μέλη της Ενωμένης Αριστεράς που δεν εγκρίνουν αυτή την θέση, όπως οι πρώην Γενικοί Γραμματείς, ο Γκασπάρ Γιαμαθάρες (που έφερε το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος το 2008, με μία έδρα) και ο Κάγιο Λάρα, η πλειοψηφία του οργάνου με 35 ψήφους υπέρ και 3 να απέχουν, επέτρεψε στον Γκαρθόν την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Γιαμαθάρες είναι ο ηγέτης του ενός κόμματος που συμμετέχει στον συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς και λέγεται Ανοιχτή Αριστερά-Izquierda Abierta. Αν και δεν έχει πολλή δύναμη μέσα στο κόμμα, ελέγχει κάποιες περιοχές όπως την Ανδαλουσία και την Αστούρια και επίσης έχει καλές σχέσεις με την γραφειοκρατία του συνδικάτου Comisiones Obreras (το συνδικάτο του Κομουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας). Ο ίδιος θα παρουσιάσει μία λίστα που θα αντιμετωπίσει τον Γκαρθόν στην 11η Ομοσπονδιακή Συνέλευση του κόμματος τον Ιούνιο.

Επιπλέον, η Ενωμένη Αριστερά (IU), θα πραγματοποιήσει ένα εσωτερικό δημοψήφισμα στις 2 και 4 Μαΐου προκειμένου να δώσει τον λόγο στα μέλη του.

Από πλευράς Podemos, γενικά υπήρχε η σκέψη της συνεργασίας αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως και έγινε, αλλά όχι σε εθνικό, κάτι το οποίο ήταν και πάγια θέση τους, το οποίο όμως άλλαξε τη στρατηγική του.

Οι «συνιστώσες» του Podemos, συμπεριλμαβανομένων ακόμα και των πιο «σκεπτικών», όπως αυτή του Eρεχόν, συμφωνούν πως υπάρχει ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά και τον Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση των λιστών αλλά και η οργάνωση της προεκλογικής καμπάνιας.

Τέλος, οι Podemos προσπαθούν να προσθέσουν κι άλλα κόμματα στον συνασπισμό, ενώ έχουν ήδη αρχίσει τις συνομιλίες με το φιλοζωικό Κόμμα-PACMA, που είχε 220.369 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές αλλά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Το κύριο αίτημα των φιλόζωων είναι η απαγόρευση των ταυρομαχιών, που οι Podemos δεν το είχαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Θ.Μ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ