19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ναυτιλία: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Μαρινάκης-Wilbur Ross

Ημερομηνία:

Μια στρατηγική συμμαχία, που έρχεται να ταράξει τα ύδατα της διεθνούς ναυτιλίας, αλλά και της επιχειρηματικότητας γενικότερα, έγινε γνωστή πριν από μερικές ώρες. Συγκεκριμένα, η Capital Product Partners L.P. συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη συγχωνεύει τον στόλο τάνκερ της εταιρείας, με την Diamond S Shipping του Wilbur Ross, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και δημιουργεί μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο. Η συναλλαγή αποτιμάται στα 1.65 δις. δολάρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές συμφωνίες των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα η Capital Product Partners L.P. (CPLP) προχωρά στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενόπλοιών της, που αριθμεί συνολικά 25 πλοία, με τον στόλο της Diamond S Holdings L.P., δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, αριθμώντας 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών. Η συνολική αξία της συναλλαγής αποτιμάται στα $1.65 δις δολάρια.

Η συμφωνία

Όπως έγινε γνωστό, η CPLP θα διαθέσει 22 τανκερς τύπου MR και τρία Suezmax σε μία νέα εταιρία, η οποία με τη σειρά της θα συγχωνευτεί με την Diamond S Shipping, ενώ παράλληλα θα διανείμει τις κοινές μετοχές της νέας εταιρίας σε όλους τους μετόχους της CPLP. Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην Diamond S να εισαχθεί άμεσα στο NYSE. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το premium αυτό είναι από τα υψηλότερα που έχουν πληρωθεί σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία. Επίσης να σημειωθεί ότι στη νέα κοινή εταιρία θα συμμετέχουν εκτός του Ευάγγελου Μαρινάκη, οι κ. Γεράσιμος Καλογηράτος και Γεράσιμος Βεντούρης.

Η DSS Holdings L.P. με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία η Capital Product αποτελεί μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τάνκερς καθώς διαχειρίζεται συνολικά 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 12 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς ότι η εταιρεία Diamond S είναι συμφερόντων του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross και άλλων κορυφαίων Αμερικάνων επενδυτών και τελεί υπο την διαχείριση της εταιρείας του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, WR Ross & Co. Είναι επομένως μία συμφωνία που εκτός από την σπουδαιότητά της, αυτή καθεαυτή, αναδεικνύει συγχρόνως με εντυπωσιακό τρόπο την εκτίμηση και την αναγνώριση που χαίρει ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι εταιρείες του στις παγκόσμιες χρηματαγορές και φυσικά στην ναυτιλία.

Η Capital Product Partners που κλείνει πάνω από μια δεκαετία από την εισαγωγή της στο NASDAQ χαίρει πλήρους αναγνώρισης στις αμερικάνικες χρηματαγορές, δεδομένου ότι παρά την μεταβλητότητα των ναυτιλιακών αγορών, καταβάλει ανελλιπώς μερίσματα από την εισαγωγή της και διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς ισολογισμούς στην αγορά.

Ο στόλος

Η Diamond S Shipping μετά την συνένωση με τον στόλο των τανκερς της CPLP αναμένεται να είναι ηγέτιδα εταιρία στις αγορές δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, επωφελούμενη από το ισορροπημένο και μεγάλης κλίμακας χαρτοφυλάκιο πλοίων που θα αποτελείται από 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών με μέσο όρο ηλικίας λιγότερο από 8 έτη.

Η νέα εταιρεία αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το Δ.Σ. της εταιρείας θα αποτελείται από 7 μέλη, τρία από τα οποία θα ορίζονται από την WR Ross & Co και δύο από την Capital.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Capital Product Partners θα αναδυθεί ως μία εταιρία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου με μέσο όρο ηλικίας 6,6 έτη. ‘Ολα τα πλοία της θα είναι υπό μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση με την υπολειπόμενη διάρκειας ναύλωσης να ανέρχεται σε 5,3 έτη, ενισχύοντας ως αποτέλεσμα την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών για τους μετόχους της. Η Capital Product θα συνεχίσει επίσης να διατηρεί ισχυρό ισολογισμό και θα προσανατολιστεί στην ανάπτυξη με εξαγορά πλοίων με χρονοναυλώσεις διαρκείας.

Ο κ. Craig Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της DSS Holdings, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει με την CPLP μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε μια πολύ καλή στιγμή στον κύκλο της αγοράς τανκερς και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας στόλους καθώς και μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ναυτιλιακές εταιρίες στην αγορά. Ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε την εξέχουσα εμπειρία και τη φήμη της CPLP, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας»

Από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Jerry Καλογηράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτή την συγχώνευση με την Diamond S. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα για τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τον τανκερ στόλο μας με την Diamond S Shipping, η οποία διαθέτει άριστο μάνατζμεντ με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ναυτιλίας»

parapolitika.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...