16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Να ακυρωθεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την ΑΒΕΑ ζητά το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Ημερομηνία:

Με μια σκληρή ανακοίνωση το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης τάσσεται ενάντια στην απόφαση του Δήμου Χανίων να μη διεκδικήσει τον κοινωφελή χώρο 3 στρεμμάτων του πρώην οικόπεδου της ΑΒΕΑ με το επιχείρημα ότι «η αποζημίωση είναι πολύ υψηλή, επειδή το οικόπεδο βρίσκεται στην παραλία, και πρέπει ο Δήμος να μην το αποκτήσει αποζημιώνοντας το, αλλά να αγοράσει ένα φτηνότερο οικόπεδο αλλού».

Όπως σημειώνει το ΤΕΕ η συγκεκριμένη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πάρθηκε “χωρίς ούτε η Δημοτική Κοινότητα Χανίων, ούτε η Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων του Δήμου, ούτε οι κάτοικοι της Νέας Χώρας, ούτε κανένας άλλος φορέας της πόλης να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη”.

Διαβάστε τι αναφέρει το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης:

Τροποποίηση Σχεδίου Πόλης Χανίων στο χώρο της ΑΒΕΑ

“Όπως πληροφορηθήκαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-07-2019 αποφασίστηκε (υπ αριθμ 479/19 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων) η άρση της απαλλοτρίωσης για την ιδιοκτησία που βρίσκεται στο ΟΤ 28β στην Νέα Χώρα (σχετική 313/2014 Απόφαση Πρωτοδικείου Χανίων) και η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης Χανίων στο ίδιο ΟΤ με στόχο την αλλαγή χρήσης από κοινωφελές (αθλητικές εγκαταστάσεις) σε γενική κατοικία.

Η παραπάνω χρήση είχε δοθεί στο ΟΤ 28 από το εγκεκριμένο ΓΠΣ Χανίων το 1988 και διατηρήθηκε στο ΟΤ 28β με το ΦΕΚ 143/16.03.95 που εγκρίνει τροποποίηση σχεδίου πόλεως στην περιοχή Νέα Χώρα, Ο. Τ. 28β (αθλητικές εγκαταστάσεις) χρήση που παραμένει σε ισχύ και στο υπό έγκριση νέο ΓΠΣ Χανίων.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στην παραπάνω Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κυρίως στην διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε.

Πολεοδομικά το προαναφερόμενο ΟΤ πρέπει να παραμείνει ως έχει καθώς βρίσκεται σε συνέχεια της σχολικής χρήσης και παρέχει άνετη πρόσβαση στους κατοίκους προς την παραλία. Η αλλαγή χρήσης σε γενική κατοικία, με τον ισχύοντα στην περιοχή συντελεστή δόμησης 2, θα επιφέρει στο συγκεκριμένο οικόπεδο ένα βάρος 6 – 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων από κτίρια, που θα κλείσουν εντελώς τα σχολεία και θα δημιουργήσουν ένα τείχος από ψηλά κτίρια κι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Το επιχείρημα «η αποζημίωση είναι πολύ υψηλή, επειδή το οικόπεδο βρίσκεται στην παραλία, και πρέπει ο Δήμος να μην το αποκτήσει αποζημιώνοντας το, αλλά να αγοράσει ένα φτηνότερο οικόπεδο αλλού» δεν θα πρέπει να είναι κυρίαρχο όταν πρόκειται για ποιότητα ζωής των κατοίκων και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη (για τα σχετικά μεγέθη έλλειψης κοινόχρηστων – πρασίνων – κοινωφελών χώρων ανατρέξτε στο υπό εκπόνηση ΓΠΣ Χανίων).

Η απόφαση πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ούτε η Δημοτική Κοινότητα Χανίων, ούτε η Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων του Δήμου, ούτε οι κάτοικοι της Νέας Χώρας, ούτε κανένας άλλος φορέας της πόλης να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη. Η αυτονόητη διαβούλευση τώρα θα μπορούσε απλώς να αρχίσει και σίγουρα δεν θα προλάβαινε να ολοκληρωθεί.

Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκεται στον τελευταίο μήνα της θητείας του άρα η λήψη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων και δέσμευσης για το επόμενο Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, όταν μάλιστα η χρονική περίοδος της προθεσμίας των 3 μηνών με πλήρη φάκελο ξεκινά στις 11-07-2019.

Άποψή μας λοιπόν είναι ότι αυτή η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί άμεσα, και η νέα Δημοτική Αρχή να εξετάσει εκ νέου το θέμα, ψύχραιμα και χωρίς βιασύνη όλες τις εναλλακτικές επιλογές με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης αλλά και οι κλαδικοί Σύλλογοι Μηχανικών, εφόσον τους ζητηθεί, βρίσκονται στην διάθεση της δημοτικής αρχής προκειμένου να συνεισφέρουν στην εξεύρεση λύσεων”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...