20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Να αλλάξουμε τους κοινωνικούς όρους και το κοινωνικό περιεχόμενο της ζωής και της δράσης των ανθρώπων του λαού μας

Ημερομηνία:

«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Για αυτό μισώ τους αδιάφορους» (Αντόνιο Γράμσι 1917)

Ι.  Η σημερινή κατάσταση και οι υπεύθυνοι

Η οικτρή οικονομική κατάσταση του λαού μας οφείλεται  κατά βάση στις πολιτικές που ακολούθησαν τα  κόμματα που κυβέρνησαν την πατρίδα μας ,ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.  Τα κόμματα αυτά  πριν από τις προηγούμενες εκλογές με τη σύμπραξη του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη  προχώρησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης  «εκτάκτου ανάγκης» που το μόνο που πέτυχε ήταν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη  καταβολή των δανείων και τόκων του χρέους  μέσω της λεηλασίας της χώρας και της καταλήστευσης του λαού μας.

Το έργο αυτό συνεχίζουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με τη σύμπραξη αυτή την φορά της ΔΗΜΑΡ που αντικατάστησε το κόμμα του Καρατζαφέρη στη σύνθεση της Εσωτερικής Τρόικας  (Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ)

Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζουν τα κόμματα αυτά  απειλούνται άμεσα η δημόσια περιουσία, ο ορυκτός μας πλούτος, το νερό, ο ήλιος και ο αέρας, μειώνονται μισθοί των εργαζομένων,  ιδιωτικοποιείται η δημόσια υγεία και ασφάλιση, οδηγούνται οι Έλληνες σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια και δυστυχία προκειμένου να κερδοσκοπήσουν και πάλι αυτοί που πάντα πλουτίζουν στις πλάτες των εργαζομένων.

ΙΙ.  Ο Λαός και  η αντίδρασή του

Παρά τους αιφνιδιασμούς και την προπαγάνδα των εξωνημένων μαζικών μέσων ενημέρωσης ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας εκδήλωσε κατά κύματα την αντίδραση του απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που δε λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση. Η αντίσταση των εργαζομένων και ανέργων, των αποστερημένων από πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, εκφράστηκε με διαφορετικούς τρόπους, από την απλή δυσφορία και διαμαρτυρία ως την συνειδητή οργανωμένη δράση.

Τα αυθόρμητα συνθήματα  του Λαού «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»,  «ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ», «ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», «ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ», «ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ», «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»  ακούστηκαν παντού και διαμόρφωσαν την προγραμματική βάση της ανατροπής ως μόνης διεξόδου από την κρίση.

Ο κόσμος αυτός των εργαζομένων  ανέργων και αποστερημένων αναζητώντας την ηγεσία του, το πολίτικό υποκείμενο που θα συντόνιζε και θα διεύθυνε τους αγώνες  μέσα και έξω από την βουλή  στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας να αναλάβει αυτός κυρίως την ιστορική ευθύνη της συνεννόησης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας αλλά  και των κινημάτων  προκειμένου να  συνεργαστούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία που η σημερινή κρίση του καπιταλισμού την καθιστά όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία.

ΙΙΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ

Κύρια και βασική ευθύνη  του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσδιορίσει με σαφήνεια  το χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάστασης που ζούμε και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και να θέσει τους βασικούς όρους ανατροπής της, να γίνει  ο πρωταγωνιστής για την   αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, έτσι που να συνενώσει γύρω του τα στρώματα που συνιστούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων των αποστερημένων, οικοδομώντας με τη συμβολή  και των κινημάτων το μπλοκ της ανατροπής, απομονώνοντας τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ευθύνονται για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η  Ελληνική κοινωνία.

Δουλειά των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι  να πορευτούν με τον κόσμο της  εργασίας στη δημιουργία όχι μόνο νέων πολιτικών και κρατικών σχέσεων αλλά και μιας αντίληψης που θα είναι στην πραγματοποίηση μιας  πνευματικής και ηθικής  αναμόρφωσης.

Ευθύνη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ορίσουν τους άμεσους στόχους  για την  ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα και να ορίσουν το δρόμο για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού με προοπτική τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Ευθύνη μας είναι να χτίσουμε το πολιτικό υποκείμενο, το κόμμα μας στη βάση  προγράμματος που θα ορίζει τον δρόμο (στρατηγική) για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

"google ad"

Το κόμμα μας πρέπει να αποτελέσει μοντέλο μιας δημοκρατικής κοινωνίας που πειθαρχεί εθελοντικά σε καθαρά συνειδητές επιλογές και  πραγματώνει με ελευθερία και αυταπάρνηση πράξεις ήθους, αλληλεγγύης, κοινότητας και ανθρωπισμού.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα ανταποκρίθηκε στο μέτρο του δυνατού στις απαιτήσεις  του λαού. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν την ανάγκη αυξημένης στράτευσης και δράσης για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται από την εσωτερική ΤΡΟΙΚΑ (Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη) παράλληλα έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της  προγραμματικής σύγκλησης των δυνάμεων που τον απαρτίζουν, που έχει μείνει μετέωρη, και έχουν ορίσει τη διαδικασία δημιουργίας του ενιαίου  φορέα.

Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνουν την κινηματική πολιτική και κοινωνική τους  δράση. Αυτές οι δράσεις αποτελούν τον αναγκαίο όρο για τη δημιουργία ενός φορέα που θα ανταποκρίνεται στο ιστορικό καθήκον που βρίσκεται μπροστά μας:

Να αλλάξουμε την κοινωνία. Να αλλάξουμε τους εαυτούς μας.

Σεπτέμβρης 2012

ΝΊΚΟΣ ΤΖΑΡΑΣ- ΜΕΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ