22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Να αποκατασταθεί η ηθική τάξη εμπράκτως”: Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Πλατανιά υπέρ της άμεσης ανάκλησης του τίτλου στον Χάινς Ρίχτερ

Ημερομηνία:

Μεγάλη εντύπωση συνεχίζει να δημιουργεί η μη θέληση του Πανεπιστημίου Κρήτης να συμμορφωθεί προς την ίδια την ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που ζήτησε την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορα στον Χάινς Ρίχτερ, κι ενώ ήδη έχουν περάσει 16 μήνες.

Πολίτες που δραστηριοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση κινητοποιούνται και αφού ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών με σκοπό την εφαρμογή της απόφασης τώρα ζητούν και τη συνδρομή των δημάρχων όλης της Κρήτης.

Ένας από αυτούς τους δήμους που έσπευσαν να ανταποκριθούν είναι και ο Δήμος Πλατανιάς ο οποίος με με ομόφωνο ψήφισμά του ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης για ανάκληση του τίτλου στον ιστορικό Χάινς Ρίχτερ.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την κοινοποίηση στον Δήμο Πλατανιά της από 13/10/2017 επιστολής ομάδας πολιτών προς τον Πρύτανη  του Πανεπιστημίου Κρήτης για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάιντς Ρίχτερ, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στην από 31/10/2017 Τακτική του Συνεδρίαση με ομοφωνία των παρόντων μελών του, αποφάσισε τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά συμμετέχει στον αγώνα για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Χάιντς Ρίχτερ και δηλώνει την συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των πολιτών της Κρήτης που εύλογα απορούν για ποιους λόγους το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χ. Ρίχτερ, όπως αυτό ορίζεται στην από 25/05/2016 ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Δεδομένου ότι ο νέος  Νόμος ορίζει την Σύγκλητο ως το αρμόδιο όργανο για τον χειρισμό τέτοιων ζητημάτων, η Πρυτανική Αρχή οφείλει να αποκαταστήσει την ηθική τάξη εμπράκτως και να προβεί άμεσα στην διαδικασία ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χ. Ρίχτερ».

Τι ανέφερε ο Γερμανός ιστορικός

Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μαργαρίτη, με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιοποιήσει τον Νοέμβρη του 2014 «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες».

Διαβάστε σχετικά:

– Στηρίζουν το αίτημα του ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α. για άμεση ανάκληση του τίτλου του Χ. Ρίχτερ οι δήμαρχοι Καντάνου – Σελίνου και Βιάννου

– Μαζεύουν υπογραφές για την εφαρμογή της απόφασης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον Χ. Ρίχτερ

– Ήταν κοροϊδία η ανακοίνωση για την ανάκληση του τίτλου του Heinz Richter;

"google ad"

– Tέλος ο Ρίχτερ! Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακαλεί τον τίτλο επιτιμίας του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ

– Χάινς Ρίχτερ για γερμανικές αποζημιώσεις: Πως μπορεί να αμφισβητηθεί κάτι που δεν υφίσταται

– Νέες προκλητικές δηλώσεις Χάινς Ρίχτερ: Οι κρητικοί είναι διαφορετική “ράτσα”, είναι φανατικοί – Φαγώθηκαν οι γερμανικές αποζημιώσεις

– Οι νεοφασίστες του Ristorante Verona υπέρ της ελευθερίας έκφρασης του Χάινς Ρίχτερ;

– “Θεμιτό” το Ολοκαύτωμα στο Κοντομαρί και στην Κάντανο κατά τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ;

– Υπόθεση Heinz Richter: Οι Γερμανικές οπτικές της Μάχης της Κρήτης

– Ο κύριος Ρίχτερ, o πίνακας του Πέτρου Βλαχάκη, οι 19 ακαδημαϊκοί και η αναθεώρηση της ιστορίας

– Ο κ. Ρίχτερ και η νέα Μάχη της Κρήτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...