14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Να κλείσει η βάση της Σούδας”: Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη μέρα του διήμερου εκδηλώσεων των Επιτροπών Ειρήνης στα Χανιά – Την Κυριακή η μεγάλη πορεία στις βάσεις

Ημερομηνία:

 Με μαζική συμμετοχή πολιτών και με σύνθημα “να κλείσει η βάση της Σούδας” πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα του διήμερου εκδηλώσεων της Παγκρήτιας κινητοποίησης στα Χανιά των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης.

Η εκδήλωση στο Γυαλί Τζαμισί ξεκίνησε με κρητική μουσική και χορούς από τη λύρα του Αλέξανδρου Ιερονυμίδη, το λαούτο του Παντελή Ρεβελάκη και τον  χορευτικό όμιλο «οι Πελασγοί».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε η Ελπίδα Παντελάκη, γ.γ. της ΕΕΔΥΕ, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κινητοποίηση στέλνει σημαντικό μήνυμα που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και καλεί σε οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Υπογράμμισε ότι τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά επιτελεία έχουν δηλώσει πως η βάση της Σούδας συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα «που κάνουν πλάτες», όπως είπε, στην ανανέωση της συμφωνίας λειτουργίας της βάσης ακόμα και για πέντε χρόνια.

18699376_1358838307541970_5312195307073937389_o

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι μέσα από τις δράσεις αυτές το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στοχεύει να φθάσει η αλήθεια στο λαό μας για το ρόλο της αμερικανικής βάσης της Σούδας, που είναι ο μαγνήτης του πολέμου, της δυστυχίας, της καταστροφής, των αιματοχυσιών, που θα ‘ρθουν αναπόφευκτα αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής μας.

«Για να φθάσει η αλήθεια στο λαό για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προκειμένου να οξύνεται το κριτήριό του και να εμπλουτίζεται η πείρα του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν επίσης μηνύματα της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας  και  του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης .

Την Κυριακή η μεγάλη πορεία στις βάσεις

18700470_1358852860873848_1834771936192630036_o

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Στις 8 θα ξεκινήσουν τα λεωφορεία από τον Άγιο Νικόλαο, 9 από το Ηράκλειο, 11 από το Ρέθυμνο για να φθάσουν στις 12 στα Χανιά. Επίσης, 200 διαδηλωτές θα κατέβουν με το πλοίο της ΑΝΕΚ από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Βάσης της Σούδας.

Στη διαδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν:

  • Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και
  • ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Μετά τη διαδήλωση θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου και παρουσίαση της ειδικής έκδοσης που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης που αφορά την Αμερικανονατοϊκή βάση στη Σούδα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Νίκο Πατεράκη.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μανώλη Παπαδομανωλάκη

"google ad"

18671798_1358838337541967_6898920720280973446_o 

Στην κεντρική ομιλία ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«(…)Μέσα από τις δράσεις αυτές το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στοχεύει να φθάσει η αλήθεια στο λαό μας για το ρόλο της αμερικάνικης βάσης της Σούδας, που είναι ο μαγνήτης του πολέμου, της δυστυχίας, της καταστροφής, των αιματοχυσιών, που θα ‘ρθουν αναπόφευκτα αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής μας. Για να φθάσει η αλήθεια στο λαό για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προκειμένου να οξύνεται το κριτήριό του και να εμπλουτίζεται η πείρα του για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, σημαδεύοντας την καρδιά του εχθρού: Το ιμπεριαλιστικό σύστημα και τις αντιθέσεις του, την επιθετική φύση του καπιταλισμού, που διανύει το ιμπεριαλιστικό του στάδιο και έχει γίνει θηρίο ανήμερο.

Γιατί ο πόλεμος γεννιέται πάνω στο έδαφος της σύγκρουσης των διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων, που διαπερνάν ολόκληρο το σύστημα του καπιταλισμού. Για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους, των υδάτινων πηγών, των θαλασσίων δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικές εστίες έντασης την Κασπία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, την Αφρική, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Αρκτική.

Να γιατί όσο και αν ο πόλεμος στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτος (όπως και οι οικονομικές κρίσεις, η ανεργία και η φτώχεια κ.λ.π), την ίδια ώρα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, αφού συνδέεται με τη φύση της κοινωνίας που ζούμε. Την κοινωνία που βάζει ως “ακρογωνιαίο λίθο”  της την κερδοφορία εκείνων που κατέχουν τα μέσα παραγωγής. Τα μονοπώλια και η εξουσία τους γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

(…)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ευλογίες της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς υπηρετώντας τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδια και νέες αγορές για τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Προσέφερε κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Τα ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν και βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας στο Κόσσοβο και στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, Λίβανο, Σομαλία, Μάλι. Γι΄ αυτό συμμετέχει σήμερα σε 13 Νατοϊκές αποστολές εκτός συνόρων. Προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Προσφέρει νέα βάση την Κάρπαθο. Ενώ ο λαός μας δυστυχεί, ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς, παίρνοντας εύσημα από το ΝΑΤΟ.

Το πραγματικό περιεχόμενο της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”  που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φανερώνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Noble Jump’”, στη Ρουμανία, καθώς και με την παροχή κάθε είδους διευκολύνσεων και υπηρεσιών στο ΝΑΤΟ, κατά τη διέλευση των δυνάμεών του από την Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα με τη συνδρομή Ελλήνων φαντάρων, παιδιών του λαού. Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση στόχο έχει τη δημιουργία δύναμης ικανής να επέμβει όπου κριθεί αναγκαίο (!), δηλαδή σε βάρος των λαών.

18766520_1358837597542041_367542681730522529_o

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανανεώνει τη σύμβαση με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας και την αναβάθμισή της, που αποτελεί το βασικό ορμητήριο των ενάντια στους λαούς της περιοχής.

(…) Αποτελεί πρόκληση και τεράστια υποκρισία απέναντι στο λαό, η κυβέρνηση να χαρακτηρίζει αυτή την πολιτική φιλειρηνική. Είναι εξίσου προκλητικός και ανιστόρητος ο ισχυρισμός της υποτιθέμενης αριστερής κυβέρνησης, όταν ονομάζει το ΝΑΤΟ παράγοντα σταθερότητας, συνυπογράφοντας σε όλες τις Συνόδους Κορυφής την επιθετική του πολιτική.

Αποτελεί πρόκληση για τον ηρωικό λαό της Κρήτης από το έδαφος της να σπέρνεται ο όλεθρος και τρόμος για το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα των αφεντικών.

Ο λαός μας τώρα πρέπει να δυναμώσει την πάλη του, για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να απεμπλακεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους τυχοδιωκτισμούς, να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις, όπως της Σούδας, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν κεφάλι συνειδητοποιώντας πως όταν οι λαοί δείξουν τη δύναμή τους, όταν βγουν στο προσκήνιο, είναι παντοδύναμοι».

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό της Ελπίδας Παντελάκη 
18766602_1358837527542048_8479485738635494781_o

Στο χαιρετισμό της η Ελπίδα Παντελάκη ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«(…)Οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν εγκληματικές ευθύνες και είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της βάσης της Σούδας που είναι εργαλείο για την προώθηση των ΕυρωΑτλαντικών επιθετικών σχεδιασμών.

Η βάση της Σούδας είναι κέντρο ελέγχου και συντονισμού των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, ΝΑΤΟϊκό κέντρο Εκπαίδευσης, σύγχρονη μονάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κατασκοπίας, αλλά και βάση συντήρησης και επισκευής ηλεκτρονικών συστημάτων. Είναι βόμβα στα θεμέλια της Κρήτης, χώρος αποθήκευσης ακόμα και πυρηνικών όπλων. Διαθέτει πολύ επικίνδυνο πυραυλικό πεδίο βολής. Στο ναύσταθμο ελλιμενίζονται κάθε είδους πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, ακόμα και πυρηνικών υποβρυχίων.

Η βάση της Σούδας έχει εκπληρώσει ειδική αποστολή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά του συριακού λαού. Τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά επιτελεία έχουν συγχαρεί τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Άμυνας για τις αντιλαϊκές τους επιλογές και έχουν δηλώσει, πως η βάση αυτή συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι θεωρούν τη Σούδα  “μακρινό σύνορο των ΗΠΑ” και  “αβύθιστο αεροπλανοφόρο”!

(…) Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την υλοποίηση των αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ προχθές στη σύνοδο κορυφής του στις Βρυξέλλες, για πιο οργανωμένη συμμετοχή στον πόλεμο στη ΣΥΡΙΑ, στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα , την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τους ιμπεριαλιστικούς ισχυρισμούς περί πάταξης της τρομοκρατίας, της εγκληματικής οργάνωσης του Ισλαμικού κράτους, ή άλλα προσχήματα.

Οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων βρίσκονται στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών του πλούτου, των αγορών, των ενεργειακών κοιτασμάτων και αγωγών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ , την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι στοχεύσεις και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων βρίσκονται πίσω από τους πολέμους που ζούμε στη γειτονιά μας, στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, στην Ουκρανία αλλά και στις θερμές εστίες σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Στις συνθήκες “της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο” γεννιόνται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Ο καπιταλισμός είναι ταυτισμένος με δύο παγκόσμιους, εκατοντάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, με τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά.

(…)Oι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και μαζική δράση. Ο λαός μας έχει υποχρέωση, σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου, να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό και να προστατέψει τα σύνορα της χώρας, υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα ενάντια στην πλουτοκρατία, την κυβέρνησή της και την πολιτική που οδηγεί τον ίδιο και τα παιδιά του στο πολεμικό σφαγείο.

Η πάλη του λαού θα δυναμώνει στο βαθμό που απορρίπτει τα απατηλά συνθήματα περί “εθνικής ενότητας” – “εθνικών στόχων” και κατανοεί πως είναι αντίθετα τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Παλεύουμε οργανωμένα ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για την απομόνωση της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρησιμοποιούμε και ενισχύουμε το πολύτιμο όπλο της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, έχουμε κοινά συμφέροντα και προβλήματα και καθήκον να ενισχύσουμε την κοινή μας πάλη, ενάντια στις αστικές τάξεις των χωρών μας, στο ΝΑΤΟ , την ΕΕ σε κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο.

(…)Συνεχίζουμε με δύναμη και αισιοδοξία. Με σταθερότητα και επιμονή.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Οι λαοί έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και μπορούν να νικήσουν.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τονίζουμε πως η σημερινή κινητοποίηση στην Κρήτη θα έχει τη δική της συνεισφορά για την κλιμάκωση της πάλης του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, γιατί αυτό επιβάλλουν οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας και ευρύτερα.

Σ’ αυτό, συμβάλλει ιδιαίτερα, η πρωτοβουλία των επιτροπών ειρήνης Κρήτης, να εκδώσουν το ιστορικό της εγκατάστασης και δολοφονικής δράσης της βάσης της Σούδας, ως διαχρονικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, μόνιμη απειλή για το λαό μας και τους γείτονες λαούς.

Έχουμε πίστη στις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, γνωρίζουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο και ξέρουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...