21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Να μην έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Με τη θέση ότι το νομοσχέδιο για την επικύρωση της ελληνομερικανικής συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία πρέπει να «παγώσει» και να έρθει αργότερα αναμένεται να προσέλθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε εκεί.

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκρυσταλλώθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου είναι πως αποτελεί επιβεβλημένη κίνηση τακτικής η καθυστέρηση όσο γίνεται της επικύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή προκειμένου η ελληνική πλευρά να διατηρεί ένα διαπραγματευτικό όπλο με το οποίο θα πιέζει τους αμερικανούς συμμάχους για την (έμπρακτη) υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά.

Σε πρώτο πλάνο λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και που αναμένεται να κινηθεί και σε θέματα πέραν της επίσκεψης στις ΗΠΑ θα ζητήσει να μην έρθει το νομοσχέδιο τώρα προς ψήφιση.

Αν τελικώς ο πρωθυπουργός επιμείνει στην Κουμουνδούρου προσανατολίζονται σε μη υπερψήφιση, αλλά η σχετική συζήτηση θα γίνει στα όργανα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε μένει να φανεί η τελική του στάση.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα και για τις βάσεις σε Λάρισα, Μαγνησία και Αλεξανδρούπολη διαμορφώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και της συνάντησης που είχε τότε με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι βάσεις λειτουργούν κανονικά, ενώ η συμφωνία, σε διακρατικό επίπεδο ολοκληρώθηκε και επικυρώθηκε και τυπικά με τις υπογραφές Δένδια – Πομπέο τον Οκτώβριο κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Ο «απρόβλετος»… Τραμπ και η «φίλη Τουρκία»

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα η εγχώρια πολιτική συζήτηση να αναλώθηκε σε αναλύσεις περί του «απρόβλεπτου» Ερντογάν, ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ απρόβλεπτος αποδεικνύεται τελικώς ο αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ. Υπό την έννοια πως η Κουμουνδούρου, δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία για την Σούδα και τις υπόλοιπες αμερικανικές βάσεις διαπιστώνει στροφή του Τραμπ και υποστήριξη της Τουρκίας. Κάτι που θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως αποτυπώθηκε έντονα στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, δηλαδή στις θετικές αναφορές Τραμπ για Ερντογάν και τη σιωπή όταν ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Το επιχείρημα που αναπτύσσει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εκτιμώντας ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει αλλά και για αντιπολιτευτικούς λόγους είναι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε το πλαίσιο της συμφωνίας η συγκυρία ήταν διαφορετική και υπήρχε σύμπτωση συμφερόντων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η σύγκλιση συμφερόντων αποτυπωνόταν στην «καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου» αλλά και την «δημόσια και σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του ΕastΜed», ενώ «το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είχε καθιερωθεί και ο αμερικανός ΥπΕξ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και θα προστατέψουν το έργο» λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμφώνησε στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να θωρακίσει έτι περαιτέρω τις συμμαχίες της για τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα» προσθέτουν. Δύο χρόνια μετά, παρατηρούν οι ίδιες πηγές «αυτό που βλέπουμε είναι τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρακολουθεί ως θεατής τον κ. Τραμπ να στηρίζει ουσιαστικά την Τουρκία και παρόλα αυτά να προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, απεμπολώντας έτσι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί». Και καταλήγουν επισημαίνοντας πως «με τα νέα αυτά διπλωματικά δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κρατήσει το διαπραγματευτικό όπλο της αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να πιέσει για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά».

Η στάση αυτή έχει ουσιαστικά αρχίσει να διαμορφώνεται από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και ομνύει στον αγωγό East Med να εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τη νέα αυτή αντιπολιτευτική θέση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε αναλυτικά και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...