13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Να μην είμαστε αφελείς με τον Ερντογάν

Ημερομηνία:

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Είναι απίστευτος ο αριθμός των μετώπων που έχει ανοίξει εσχάτως ο Ερντογάν. Αντιπαρατίθεται με τους πάντες και προκαλεί κινήσεις αντισυσπείρωσης. Και μόνο η διαπίστωση της Μοσάντ ότι η Τουρκία αποτελεί για το Ισραήλ μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από το Ιράν είναι ενδεικτική. Αφήνοντας στην άκρη το μέτωπο με τον ελλαδικό και κυπριακό ελληνισμό, έχει μια αξία να δούμε πόσο πολύ έχει απλώσει τον… τραχανά των συγκρούσεών του ο Πρόεδρος της Τουρκίας:

● Έχει προκαλέσει – με βαριές προσβολές – τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Γαλλία απειλώντας τον με βαριές συνέπειες για την παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο.

● Έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο θεωρεί ότι οι κινήσεις της Άγκυρας (μεταξύ των οποίων η στενή σχέση με τη Χαμάς) αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Ταυτοχρόνως αίρει μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

● Έχει αναγκάσει τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ε.Ε. να εξετάσουν – παρά την παραδοσιακή απροθυμία τους και τα μεγάλα συμφέροντά τους στην Τουρκία – πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

● Έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου να δει την Τουρκία ως στρατηγική απειλή και να εξετάζει το ενδεχόμενο προσέγγισης ακόμη και με το Ισραήλ.

● Έχει φέρει απέναντί του την Αίγυπτο εξαιτίας της παρεμβατικότητάς του στη Λιβύη – και όχι μόνο.

● Έχει προκαλέσει την οργή τού – άλλοτε συμμάχου του – Σάρατζ στη Λιβύη εξαιτίας της προσπάθειας του Προέδρου της Τουρκίας να «τιμωρήσει» τον Λίβυο ηγέτη με υποκίνηση πραξικοπήματος επειδή εκείνος αναζήτησε διαπραγματεύσεις ακόμη και με τον… Μακρόν για ειρήνευση στη χώρα του.

● Έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα στην ίδια χώρα ύστερα από τους βομβαρδισμούς της βάσης του στην Αλ Ουατίγια.

● Έχει μπει σε πορεία αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για το θέμα των… Τατάρων της Κριμαίας και επειδή ο Λαβρόφ συνάντησε αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD), που έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση».

Το πλήθος των μετώπων οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν απειλείται με κατάρρευση. Καλό θα είναι να θυμούνται όμως ότι, εάν θέλει πάση θυσία μια νίκη αναστήλωσης του πληττόμενου γοήτρου του, δεν θα την αναζητήσει εναντίον της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ ή της Αιγύπτου. Εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου θα τη διεκδικήσει. Αυτές θεωρεί αδύναμους κρίκους. Ας μην είμαστε αφελείς λοιπόν κι ας μην εφησυχάζουμε…

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ