17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Να οργανώσουμε την πάλη μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Χαρτζουλάκη *

Το καλοκαίρι  ουσιαστικά τελειώνει και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονωιού μόνο ανησυχία  μπορεί να προκαλεί. Ο νομός μας με τα μηδενικά κρούσματα μέχρι τον Ιούνη, είναι στο κόκκινο, αλλά και πανελλαδικά   η κατάσταση  δεν είναι καλύτερη. Ο αριθμός των ανακοινωμένων κρουσμάτων  καθημερινά είναι τριψήφιος και αυξάνεται ανησυχητικά. Τι σημαίνουν βέβαια όλα αυτά για το χειμώνα που έρχεται είναι εύκολο ο καθένας να  φανταστεί παρά τις διαβεβαιώσεις  της κυβέρνησης και των κάθε λογής  καλοπληρωμένων παπαγάλων του συστήματος ,ότι δήθεν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Με μια φράση θα μπορούσα να το διατυπώσω: Αλίμονο σε αυτόν που θα νοσήσει και θα είναι και φτωχός.

Η έξαρση της εξάπλωσης του κορονωιού  στη χώρα , αλλά και παγκόσμια δεν είναι ούτε ψέμα , όπως διαφημίζουν διάφορα εκτρώματα του  σκοταδισμού ,ούτε ουρανοκατέβατη. Είναι αποτέλεσμα της επιλογής του συστήματος της εκμετάλλευσης ,που δεν υπολογίζει ουδόλως τις ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να αβγατίσει  τα κέρδη του. Το πόσο αδίσταχτο είναι και δεν συγκινείται  καθόλου απ’ τον ανθρώπινο πόνο  το δείχνουν τα παραδείγματα     στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ , στη Μεγάλη Βρετανία, με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς  που «φεύγουν» αβοήθητοι λόγω του κορονωιου, μα και τα εκατομμύρια θύματα παγκόσμια της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος. Το κέρδος λοιπόν πάνω από   όλα. Σ΄αυτόν τον καμβά κινείται  και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. «Είμαστε ασφαλής χώρα»  διαφήμιζε ο Μητσοτάκης  από τη  Σαντορίνη,  «ανοίγουμε τις πόρτες και σας περιμένουμε», χωρίς πολλές διατυπώσεις , φτάνει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών και «όποιον πάρει ο χάρος» θα πρόσθετα και τα αποτελέσματα είναι ήδη μπροστά μας.

 

«Έχουμε σχέδιο» διαβεβαιώνει ο υπουργός υγείας  «για να αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις»

Προκλητική αδιαφορία θα πρόσθετα. Κανένας σχεδιασμός, καμιά προετοιμασία με δομές υγείας διαλυμένες, με ελάχιστες ΜΕΘ, με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται με εξαντλητικούς ρυθμούς. Το διαβεβαιώνουν οι καταγγελίες των εργαζομένων και πρόσφατα των γιατρών του νοσοκομείου Χανίων.

Το μοναδικό μέτρο προστασίας η μάσκα που και αυτή πρέπει ο λαός να την ακριβοπληρώσει  και αλίμονο σε όποιον «πιαστεί» χωρίς αυτήν. Τα ζητήματα λύνονται με τα πρόστιμα! Ευκαιρία να εισπράξουν, ότι  πενταροδεκάρες έχουν  απομείνει στις τσέπες του κοσμάκη. Αυτό που για τους κυβερνώντες έχει σημασία  δεν είναι η προστασία της υγείας  του λαού και ιδιαίτερα των απόμαχων της δουλειάς, των παππούδων και των γιαγιάδων, όπως υποκριτικά έλεγε ο Μητσοτάκης, αλλά το πως θα λειτουργήσει ξανά η οικονομία του κέρδους  και της εκμετάλλευσης.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση φορτώνει τις ευθύνες στο λαό  και τη νεολαία  «που δεν εφαρμόζει  του κανόνες».Βέβαια  στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο λαός στοιβάζεται  ο ένας πάνω στον άλλο  γιατί τα επιπλέον δρομολόγια κοστίζουν για την εταιρία. Στους εργασιακούς χώρους σημασία  έχει η παραγωγή και το κέρδος  για την εργοδοσία  και όχι τα μέτρα υγιεινής  για τους εργαζόμενους. Στις εκκλησίες οι ρασοφόροι  θα πρέπει να εκτελούν ανενόχλητοι το έργο τους  με πρόσφατο παράδειγμα τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ότι δεν χρειάζονται μάσκες στις εκκλησίες. Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ξέφραγο αμπέλι και να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα τα αεροπλανοφόρα  και ελικοπτεροφόρα των φονιάδων με χιλιάδες πληρώματα που κατακλύζουν κατά καιρούς την πόλη χωρίς κανένα έλεγχο, ούτε υγειονομικό φυσικά. Παρόλο που  η αλήθεια για τα κρούσματα δεν λέγεται στο λαό, ήδη γράφτηκε  στον τοπικό τύπο ότι  στην115 ΠΜ, αλλά  και στη βάση της Σούδας όπως ακούγεται, υπάρχουν ανησυχητικά περιστατικά. Πάνω από όλα  βέβαια  αυτό που  επιτάσσει  η πολιτική της εξάρτησης  είναι η διευκόλυνση  των αμερικανονατοϊκών και η ένταξη της χώρας στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και όχι βέβαια η υγεία του λαού  και οι κίνδυνοι που προκύπτουν  από την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν χωρίς καμιά ουσιαστική προετοιμασία  και με υποδομές που ήταν έτσι κι αλλιώς απαράδεκτες και πριν την πανδημία.  Έτσι μετά τις γελοιότητες της Κεραμέως ,ότι ο Μ.Ο ανά τάξη είναι 17 μαθητές ,ήρθαν οι δηλώσεις του καθηγητή επιδημιολογίας Μαγιορκίνη, ότι «δεν έχει πειστεί, ότι έχει σημασία ο αριθμός των μαθητών στην τάξη»!!!. Τίποτα παράξενο! Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που  οι επιστήμονες στρατεύονται στην υπηρεσία  του συστήματος.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι επικίνδυνη για το λαό. Φυσικά δεν είναι μόνο ο κορονωιός. Είναι και οι παγκόσμιες εξελίξεις , οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, η κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο, ο αντιδραστικός ανταγωνισμός των δυο αστικών τάξεων, Ελλάδας και Τουρκίας, που πυροδοτεί πολεμικούς κινδύνους και για  τους δυο λαούς, οι φιλοπόλεμες κραυγές και οι απειλές που ακούγονται και από τις δυο μεριές του Αιγαίου.

Είναι  η εργασιακή     κόλαση στους χώρους δουλειάς και η φτώχεια που εξαπλώνεται ραγδαία. Είναι οι εξευτελιστικές τιμές του λαδιού που αναμένονται και για τη φετινή χρονιά να είναι αντίστοιχες, που οδηγούν στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας  και την παραπέρα ερήμωση της υπαίθρου.

Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα.

Ο λαός, η εργατική τάξη, η νεολαία, δεν μπορούν να  ελπίζουν ότι θα φέρει τίποτα καλό αυτή η πολιτική. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει έτοιμο  το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και θα τον χρησιμοποιήσει όπου υπάρξουν λαϊκές αντιστάσεις  απέναντι στην πολιτική της Οφείλουν, λοιπόν όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες να βρουν  το κουράγιο να οργανώσουν  την πάλη τους  για να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

* Μέλος της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...