22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Να παραχωρήσει η Ελλάδα τον έλεγχο των συνόρων, ζητεί ο Όρμπαν

Ημερομηνία:

Να προταθεί στην Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εθελοντική αποστολή στρατευμάτων, προτείνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

«Έχω μακρά λίστα» είπε ο Όρμπαν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μπαντ Στάφελσταϊν, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει ηθικός ιμπεριαλισμός» στο θέμα της ροής προσφύγων ανέφερε κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να επιβάλει την άποψή της για μία ανοιχτή ΕΕ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Τόνισε ότι διεκδικεί για τη χώρα του το δικαίωμα να ενεργεί διαφορετικά από τη Γερμανία, λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να αλλάξει λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ζητά από όλες τις χώρες να σεβαστούν αυτήν την απόφασή της.

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της Γερμανίας να ορίζει τις ηθικές απαιτήσεις της, κυρίως όσον αφορά την ίδια. Και αν ληφθεί η απόφαση να τους αφήσουν να περάσουν όλοι [οι πρόσφυγες] ή να μην δεχθούν κανένα, εμείς θα δεχτούμε την απόφαση αυτή ως μια απόφαση της Γερμανίας» δήλωσε ο Όρμπαν.

Για να συμπληρώσει: «Όμως, όποια απόφαση και αν λάβει η Γερμανία, αυτή θα πρέπει να ισχύει μόνο για αυτήν, αυτό ζητάω. Εμείς είμαστε Ούγγροι, όμως, δεν μπορούμε να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο με τη ματιά της Γερμανίας. Η Ουγγαρία πρέπει να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τον αντίκτυπο της μαζικής μετανάστευσης. Ο ουγγρικός λαός δεν το θέλει αυτό, και ζητούμε να γίνει σεβαστή η θέληση του ουγγρικού λαού».

Η Ουγγαρία «έχει το δικαίωμα να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα» επανέλαβε ο Όρμπαν, ο οποίος διαφώνησε από την αρχή με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις.

Σχέδιο έξι σημείων

Ο Βίκτορ Όρμπαν επανέφερε πρόσφατες προτάσεις του σε σχέδιο έξι-σημείων, όπως ανέφερε, για την επίλυση της κρίσης, το οποίο θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής.

Μεταξύ άλλων θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καθώς και να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πριν μπουν στον χώρο Σένγκεν.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξουν παγκοσμίως ποσοστώσεις για την υποδοχή των προσφύγων και όχι μόνο στην ΕΕ και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους τρία δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.

«Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσουμε να λάβουμε υπόψη μας την πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική γιατί διαφορετικά έχω την αίσθηση ότι σήμερα θα ληφθούν αποφάσεις στις οποίες δεν θα κυριαρχούν η πραγματικότητα και τα επιχειρήματα» κατέληξε.

Ανακατανομή 120.000 προσφύγων

Στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη εγκρίθηκε χωρίς ομοφωνία το σχέδιο για ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ -αντίσταση χωρών της κεντρικής Ευρώπης δεν κάμφθηκε, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας.

Η Βουδαπέστη έχει προκαλέσει κατακραυγή με τη μεταχείριση των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν μέσα από το έδαφός της καθ’ οδόν προς χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης -με τον Όρμπαν να δηλώνει πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

"google ad"

Υπενθυμίζεται ότι επιθέσεις με βία και δακρυγόνα κατά προσφύγων έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στα ουγγρικά σύνορα, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν έχει σηκώσει φράχτη 175 χιλιομέτρων στη μεθόριο με τη Σερβία και τον επεκτείνει πλέον στα σύνορα με την Κροατία.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...