16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

ΝΔ: Να μας πει η κυβέρνηση ποιοι αρχαιολογικοί χώροι μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο

Ημερομηνία:

Η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι «οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο» – «Τρεις μέρες πριν τη γιορτή της γραβάτας, η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου 10.119 ακίνητα

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε.

Ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ. για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων:

«Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω». Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα.

Κι όμως, οι υπογραφές έπεσαν.

Τρεις ημέρες πριν τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο (22 Ιουνίου) η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19.6.2018 ) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα. Η απόφαση του Υπουργού παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησαν καταγγελίες, δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τη μεταβίβαση εν κρυπτώ στο Υπερταμείο σειράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μουσεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια όπου στεγάζονται έδρες Περιφερειών, κοινόχρηστοι χώροι και γήπεδα, αλλά και ακίνητα σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου. Από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κοζάνη, ως τη Λάρισα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.

H πρώτη επίσημη καταγγελία για αρχαία μνημεία ήρθε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που αναφέρει ότι στους κωδικούς Τσακαλώτου κρύβονται μνημεία που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όπως η τάφρος του Βυζαντινού τείχους και σημαντικά Μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Περιλαμβάνονται ακόμη: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ακολούθησε καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.  Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο. Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...