22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νεκρός από κορωνοϊό ο Χανιώτης πρόεδρος του Ομίλου Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Γιώργος Νικολιδάκης

Ημερομηνία:

Ο Γιώργος Νικολιδάκης, Χανιώτης ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα, είναι ένα από τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1960 στον Κάστελο Αποκόρωνα, εργαζόταν στον ΟΤΕ ενώ είχε συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Φυσικές Επιστήμες και Αστροφυσική. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο στάδιο απόκτησης διδακτορικού τίτλου στην Αστροφυσική.

Ήταν μέλος της Ένωσης Κρητών Βριλησσίων και της φυσιολατρικής κίνησης Βριλησσός.

Υπήρξε επίσης ενεργό μέλος του Ομίλου Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και πρόεδρος της από το 2017 μέχρι και τον θάνατό του ενώ δίδασκε δωρεάν και μαθήματα κοσμολογίας.

Σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο και ταυτόχρονα ελεγχόμενο από απόσταση ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο.

Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη θλίψη τόσο στην κοινότητα των αστρονόμων όσο και στους συνάδελφούς του στον ΟΤΕ.

Ο Γιώργος Νικολιδάκης δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας. Έδωσε τη μάχη για τη ζωή του νοσηλευόμενος επί 25 ημέρες στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δίχως να τα καταφέρει.

Τα συλληπητήρια της εφημερίδας μας στους οικείους και στην οικογένειά του.

Η ΕΕΑΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της αποχαιρέτησε τον πρόεδρό της και κάνει λόγο για έναν ικανό άνθρωπο, εξέχουσα προσωπικότητα με σύγχρονη επιστημονική σκέψη.

Στην ανακοίνωσή της πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

"google ad"

“Η Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση αποχαιρετά τον Πρόεδρό της Γιώργο Νικολιδάκη.

Ο Γιώργος Νικολιδάκης γεννήθηκε το 1960 στον Κάστελλο Χανίων. Έλαβε ανώτερες σπουδές ηλεκτρολογίας και εργάστηκε στον ΟΤΕ. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ξεκίνησε σπουδές Φυσικών Επιστημών στο ΕΑΠ από όπου αποφοίτησε με άριστα. Κατόπιν ολοκλήρωσε, επίσης με άριστα, μεταπτυχιακές σπουδές στην αστροφυσική.

Συνέχισε την πορεία του προς τη γνώση προετοιμάζοντας τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων, έχοντας ως τώρα διανύσει το μεγαλύτερο μέρος προς την ολοκλήρωσή της. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να συμμετέχει ενεργά ως ερασιτέχνης αστρονόμος στον Όμιλο Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων και αργότερα στην μετεξέλιξή του, την Ελληνική Αστρονομική Ένωση.

Ξεχώρισε αμέσως για το ήθος, την επιμονή και την μεθοδικότητα που σύντομα τον ανέδειξαν ως έναν από τους ικανότερους αστροφωτογράφους, σε εποχή που τα μέσα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με σήμερα. Ανήσυχο και εφευρετικό πνεύμα, ασχολήθηκε και με κατασκευές αστρονομικών οργάνων και εξοπλισμού.

Σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο και ταυτόχρονα ελεγχόμενο από απόσταση ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο, το οποίο αξιοποιούσε όχι μόνο για την φωτογραφική αποτύπωση του νυχτερινού ουρανού, αλλά και για συστηματικές μελέτες μεταβλητών αστέρων.

Σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μεταφερόμενο τηλεσκόπιο 20 ιντσών με υποδειγματική λειτουργικότητα και ποιότητα οπτικών, δύο δίδυμα τηλεσκόπια 16 ιντσών και πολλά άλλα αστρονομικά βοηθήματα – πάντα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Παράλληλα, ήταν πάντοτε δραστήριο μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, εξορμήσεις και άλλες δραστηριότητες, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στις τακτικές συναντήσεις της.

Ως επιστέγασμα της προσφοράς του, εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΑΕ το 2017, θέση που υπηρέτησε με ιδιαίτερη θέρμη και προσήλωση. Ακούραστος και προσηνής βοηθούσε τους υπόλοιπους ερασιτέχνες μεταφέροντας ανυστερόβουλα τις γνώσεις που με επιμονή είχε συλλέξει.

Πρόσφατα είχε οργανώσει κύκλο διαλέξεων αστρονομίας στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής κατοικίας του εισάγοντας τους συνδημότες του και όχι μόνο στον μαγικό κόσμο της επιστήμης του πολύ μεγάλου. Εκτός από την αστρονομία όμως, ο Γιώργος ήταν λάτρης της ζωής.

Ανάμεσα σε άλλα, η συμμετοχή του στα κοινά, το μαχητικό ενδιαφέρον του για την πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας, η αγάπη του για την παράδοση, τους χορούς και τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, οι αναζητήσεις του στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου, της γευσιγνωσίας και των περιηγήσεων, αποτυπώνουν την πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητά του.

Αγωνιστής υπήρξε και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του όταν παρά τις εκτιμήσεις των γιατρών, πάλεψε σκληρά μέχρι τέλους δίνοντας ένα ύστατο παράδειγμα καλού αγώνα.

Όσοι είχαμε την αγαθή τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, θα κρατήσουμε παρακαταθήκη όσα δίδαξε με το παράδειγμα και την πορεία του και θα τον θυμόμαστε όπως πραγματικά ήταν: ένας ντελικανής κρητικός.

Το ΔΣ της ΕΕΑΕ, εκ μέρους όλων των μελών της, εκφράζει τα βαθύτατα συλληπητήριά του στη σύζυγό του Ντόρα και τον γιο τους Στέλιο.”

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Κρητών Βριλησσίων, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο «γεμάτο ζωή, δραστήριο, χαμογελαστό, με σπάνια ευγένεια».

Ενώ, τα συλλυπητήρια μηνύματα που έχουν κατακλύσει τη σελίδα της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, «ραγίζουν» καρδιές…

Μεταξύ αυτών, οι φίλοι και γνωστοί του γράφουν:

  • “Δυστυχώς, ο φίλος, συνάδελφος και συντοπίτης Γιώργος Νικολιδάκης, παρότι ήταν υγιέστατος, κατέληξε χτες το βράδυ ύστερα από 20 μέρες στην εντατική, στα 59 του, θύμα του Covid19. Ο Γιώργος ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος που στα 45 του αποφάσισε να σπουδάσει Φυσική ύστερα από δεκαετίες στην ερασιτεχνική αστρονομία. Κοινωνικά ευαίσθητος και ζωντανός, πρώτος να διδάξει δωρεάν, να ενημερώσει για την κλιματική αλλαγή, να στήσει το τηλεσκόπιο του για να δουν τα παιδιά τον ουρανό, να γράψει δημοσίως κατά του ρατσιμού, της βίας, του πολέμου. Βαθιά συλλυπητήρια στους δικούς του. Και να θυμόμαστε: δεν είναι μια απλή γρίπη..”
  • «Χάθηκε σήμερα ένας λαμπρός συνάδελφος και ερασιτέχνης αστρονόμος. Ο Γιώργος Νικολιδάκης δεν θα ξεχαστεί πότε καθώς με το έργο του πρόσφερε πολλά στην ερασιτεχνική αστρονομία. Τα όνειρα του μόλις είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια μέχρι που δυστυχώς έχασε την μάχη με τον Covid-19. Οι σύλλογοι αστρονομίας Ευρυτανίας & Φθιώτιδας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του καθώς και στους φίλους του. Αντίο Γιώργο. Ξέρουμε ότι είσαι εκεί ψηλά σε αυτό που κοιτάμε και εξερευνάμε κάθε βράδυ και που τόσο εσύ  αγαπούσες…..»
  • «Από τις πρώτες ημέρες που μάθαμε ότι ο Γιώργος νοσηλευόταν είχαμε στεναχωρηθεί πολύ. Είμαστε συγκλονισμένοι..λυπόμαστε πολύ για τον άδικο χαμό του… Εκ μέρους του ΔΣ της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας “Ηρακλής” μεταφέρουμε τα συλλυπητήριά στην οικογένεια του, και σε όλους του φίλους του.  Οι αναμνήσεις από τον Γιώργο παιρνούν σε μια θέση ιδιαίτερη της σεινηδησης μας.. οι βραδιές παρατήρησης στον Πάρνωνα με το ιδιοκατασκευασμένο τηλεσκόπιο του,  συζητήσεις για την προσπάθεια του για το πτυχίο φυσικής και το μεταπτυχιακό προχωρημένων σπουδών στη φυσική στο ΕΑΠ, και κατόπιν η έναρξη για το διδακτορικό – επιλογές παράδειγματα ζωής για τους υπόλοιπους, και τελευταία τους τρόπους για την επαφή και συνεργασία με άλλους ερασιτεχνικούς συλλόγους αστρονομίας. Γιώργο θα ζεις στις μνήμες μας, καλό ταξίδι στα αστέρια που τόσο αγαπούσες και προσπαθούσες να κατανοήσεις σε πολλά επίπεδα.»
  • «Είμαι συγκλονισμενη. Τόσο αναπάντεχο και άδικο. Καλό ταξίδι Γιώργο στ’αστερια και τους γαλαξίες. Θερμά συλλυπητηρια στην οικογένεια του.»
  • «Δυστυχώς έφυγε ένας από τους σημαντικούς και βαθείς γνώστες της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Πρόεδρος μας ,φίλος μας, κομμάτι μας. Καλό δρόμο Γιώργο γι’ άλλους γαλαξίες.»
  • «Πολύ μεγάλη απώλεια για την Ελληνική ερασιτεχνική αστρονομία. Βαθύς γνώστης του αντικειμένου και υπέροχος άνθρωπος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του Καλό ταξίδι Γιώργο.»
  • «Ο Γιώργος με την γνώση, την ενεργητικότητα και το γέλιο του  αφήνει μεγάλο κενό στην κοινότητα μας. Πενθούμε μαζί με την οικογένεια του. Καλό ταξίδι Γιώργο!»
  • «Καλό ταξίδι φίλε Γιώργο. Ήσουν πάντα υποστηρικτικός, δοτικός και ακέραιος. Θα μας λείψεις πολύ.»
  • «Συγκλονισμένοι, αποχαιρετούμε τον φίλο μας Γιώργο Νικολιδάκη, πρόεδρο της ΕΕΑΕ, που νικήθηκε από την covid-19. Η κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων έχασε άδικα και πρώιμα έναν ικανό άνθρωπο, μία εξέχουσα προσωπικότητα με σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Εκ μέρους της ΕΕΑΕ και ως πρώην πρόεδρος, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας προς στην οικογένειά του.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...