24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής που εκλέχθηκε με ελληνοκυπριακό κόμμα

Ημερομηνία:

Αναμφισβήτητα ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποτέλεσε το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας αφού αποτέλεσε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ωστόσο ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι πλέον ο πρώτος Τουρκοκύπριος ο οποίος λαμβάνει το εισητήριο για την Ευρωβουλή ως υποψήφιος με ελληνοκυπριακό κόμμα. Με καταμετρημένο το 100% ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατέλαβε τη δεύτερη έδρα του ΑΚΕΛ αφού κατετάγη δεύτερος σε ψήφους.

Ποιός είναι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας, στην ηλικία των 5 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα.

Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος αντιστάθηκε στον πόλεμο που δεχόταν τότε, και με τη βοήθεια συναδέλφων του παρέμεινε στη θέση του. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων, ενώ το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή του ενασχόληση εστιάζεται στην Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και τον Εθνικισμό. Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «ο Τοίχος μας», με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης «Αμπντί.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών» (ελληνικά), «Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού» (τουρκικά) και «Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» (τουρκικά). Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

philenews.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...