17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ντάισελμπλουμ: Καμία συγγνώμη, ο Νότος έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες – Ρέντσι: Παραιτήσου τώρα | Bίντεο

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ευρωβουλευτών για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης, τις οποίες είχε κάνει σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όχι, σίγουρα όχι», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε έναν ευρωβουλευτή που του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως δείχνει το παρακάτω βίντεο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Οικολόγων Έρνεστ Ουρτασούν θέτει το θέμα των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ. «Θα απολογηθείτε γι’ αυτό;» τον ρωτά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε κατηγορηματικά «όχι» αλλά στη συνέχεια έριξε την ευθύνη στα Ισπανικά ΜΜΕ ότι μετέφεραν έτσι τη δήλωσή του. Οπως είπε «αυτό που ξεκαθάρισα ήταν ότι η αλληλεγγύη έρχεται με ευθύνη γιατί αλλιώς δεν θα παραμείνει».

Ωστόσο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, επέμεινε: «Εχω δέκα δευτερόλεπτα να σας διαβάσω τη δήλωσή σας; “Δεν μπορεί κάποιος να σκορπάει όλα τα χρήματα του σε γυναίκες και ποτά” είπατε όταν ερωτηθήκατε για την Ευρωζώνη. Ζητάτε συγγνώμη;»

«Όχι, σίγουρα όχι» απάντησε κοφτά ο Ντάισελμπλουμ για να προσθέσει ενοχλημένος: «Και μην μου διαβάζετε τη δήλωσή μου, βγήκε από αυτό εδώ το στόμα», επιβεβαιώνοντας δηλαδή πλήρως όσα είπε και δείχνοντας αμετανόητος.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=WZz7EUFH93k”]

Σε μια μακρά συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση».

«Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες», απάντησε χθες ο Ισπανός, οικολόγος ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν. «Ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι (αστείο)». «Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ισπανός Γκαμπριέλ Μάτο εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χάσει «την ουδετερότητά του» και «την αξιοπιστία του». «Πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος.
«Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν «απρεπείς», «σοκαριστικές» και «μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης».

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, ο Σοσιαλιστής Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

Ο Ντάισελμπλουμ αναμένεται να αποχωρήσει τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του, οι Εργατικοί, σημείωσαν ιστορική πτώση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η θητεία του όμως στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018.

Η επίμαχη συνέντευξη

"google ad"

Ρέντσι: Παραιτήσου τώρα

Σκληρή κριτική άσκησε ο Ματέο Ρέντσι στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις προκλητικές δηλώσεις του εναντίον των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ότι ξόδεψαν τα ευρωπαϊκά λεφτά σε «ποτά και γυναίκες».

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να προβεί σε χαζά αστεία -δεν μπορώ να βρω καλύτερες λέξεις- ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης».

«Νομίζω ότι ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, σημειωτέον, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζει να παίζει τον ρόλο που έχει (σ.σ.: ως πρόεδρος της Ευρωομάδας). Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Για τον ίδιο, αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», συμπλήρωσε ο κ. Ρέντσι. «Αν θέλει να προσβάλει την Ιταλία, να το κάνει σε ένα μπαρ πίσω στη χώρα του και όχι μέσω του θεσμικού του ρόλου», τόνισε.

Και κατέληξε με αιχμές εναντίον του επικεφαλής του Eurogroup με αφορμή τις ολλανδικές εκλογές, γράφοντας ότι «ο Γερούν είδε το κόμμα του να πέφτει στις τελευταίες εκλογές από το 25% στο 5%. Κάτι που λέει πολλά για το ότι είναι σωστό να καταπολεμάς τον λαϊκισμό, αλλά να μη σταματάς να είσαι δημοφιλής. Είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού. Ολοι πρέπει να εργαστούμε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και όχι της γραφειοκρατίας».

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...