20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ντράγκι: Στηρίξτε τους νέους, αυτοί θα πληρώσουν για τον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού θα μοιάζει με αυτήν που έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ΕΕ θα πρέπει να επαναδιατυπώσει τις θεμελιώδεις αξίες της παρά τις προκλήσεις που θέτουν παγκόσμιες δυνάμεις, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Η πανδημία εγκυμονεί τον κίνδυνο της καταστροφής ανθρώπινου κεφαλαίου σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου η ανοικοδόμηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ανθρώπους που θα πρέπει να εξοφλήσουν το άνευ προηγουμένου ποσό του χρέους που συσσωρεύτηκε φέτος, δήλωσε ο Ντράγκι σε διάλεξη που έδωσε στο Ρίμινι στην Ιταλία.

Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη θα μεταμορφώνεται, θα πρέπει να ξαναεκφράσει την προσήλωσή της σε ορισμένες από τις βασικές αξίες της, μεταξύ των οποίων η πολυμέρεια και η παγκόσμια ισχύς του κράτους δικαίου, μολονότι δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα αμφισβητούν τις αξίες αυτές, τόνισε.

«Θα πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από αυτούς που μετείχαν στην ανοικοδόμηση του κόσμου, της Ευρώπης και της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε ο Ντράγκι, ο οποίος κάνει σπανίως δηλώσεις από πέρυσι που παρέδωσε τα ηνία της ΕΚΤ.

«Το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία είναι άνευ προηγουμένου και θα πρέπει να αποπληρωθεί κυρίως από αυτούς που είναι σήμερα νέοι», πρόσθεσε. «Επομένως είναι καθήκον μας να τους εξοπλίσουμε με τα μέσα που θα χρειαστούν για να εξυπηρετήσουν το χρέος αυτό».

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν καθιστούν αυτομάτως βιώσιμο το χρέος και ότι οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, σε παραγωγική υποδομή και έρευνα.

Οι δαπάνες θα πρέπει επίσης να αντανακλούν τις αλλαγές στις προτιμήσεις της κοινωνίας προς την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και την ψηφιοποίηση, από τη στιγμή που η εργασία εξ αποστάσεως είναι αναπόφευκτο ότι θα επικρατήσει.

«Ωστόσο υπάρχει ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και επομένως για όλες τις αλλαγές που μόλις παρέθεσα και σε αυτόν ένα μακροπρόθεσμο όραμα θα πρέπει να παντρευτεί με την άμεση ανάληψη δράσης: η παιδεία και γενικότερα η επένδυση στους νέους ανθρώπους», κατέληξε.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...