15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Νότης Μαριάς: Ο Ντομπρόβσκις χάλασε τη φιέστα των 32 δις ευρώ με σφήνα ενισχυμένης εποπτείας για το «ευρωπαϊκό πακέτο»

Ημερομηνία:

Ο Ντομπρόβσκις χάλασε τη φιέστα των 32 δις ευρώ με σφήνα ενισχυμένης εποπτείας  για το «ευρωπαϊκό πακέτο», επισήμανε σε παρέμβασή του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Καθηγητής, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν ΒάλντιςΝτομπρόβσκις ο οποίος συνέδεσε την εκταμίευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης με την τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας των σκληρών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενισχυμένης οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας στην οποία έχει τεθεί η χώρα από το καλοκαίρι του 2018.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: Έτσι επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά οι δηλώσεις που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα αναλύοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του περίφημου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας ταυτόχρονα «Φοβού τους Δανούς και δώρα φέροντας».

Στο πλαίσιο αυτό και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τους όρους λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και ενώ στην Αθήνα επικρατούσε γενικώς κλίμα αυξημένης ευφορίας είχαμε επισημάνει με αναλυτικές μας δηλώσεις ότι «η εκταμίευση των κονδυλίων  του Ταμείου αυτού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τήρηση εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ειδικότερα δε για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είχαμε πει ότι αυτό σημαίνει τήρηση εκ μέρους της Αθήνας όλων των δεσμεύσεων «για επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ευελιξία στην αγορά εργασίας, εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, «υγιή δημόσια οικονομικά», μείωση κόκκινων δανείων, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού,  καθώς και άλλα συνοδευτικά μέτρα τα οποία σε μεγάλο βαθμό ο Ελληνικός λαός τα βίωσε κατά τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια».

Επιπλέον είχαμε παρατηρήσει ότι «σύμφωνα με τις ίδιες Ανακοινώσεις της Κομισιόν τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να σεβαστούν και τους κανόνες της Συνθήκης της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και για τον λόγο αυτόν θα συντάσσονται από τις Βρυξέλλες και οι σχετικές εκθέσεις αρχής γενομένης από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Έτσι παρά την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα η Κομισιόν επισημαίνει ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για τα υπερβολικά ελλείμματα και τα χρέη και τα κράτη οφείλουν στο τέλος του οικείου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής να έχουν διασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά γεγονός που ενόψει της επικείμενης βαθιάς ύφεσης σημαίνει ότι τα κράτη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου μεσοπρόθεσμα να μην έχουν υπερβολικά ελλείμματα και χρέη».

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ΒάλντιςΝτομπρόβσκις επιβεβαίωσε πλήρως τις παραπάνω επισημάνσεις μας καθώς με χθεσινές του δηλώσεις επισήμανε ότι η αποδέσμευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πετώντας ταυτόχρονα και μια σφήνα ενισχυμένης εποπτείας για την εκταμίευση του ευρωπαϊκού αυτού πακέτου των 32 δις ευρώ εκ μέρους της Ελλάδας προσθέτοντας  με νόημα ότι «για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Έτσι για άλλη μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται ότι η ΕΕ παραμένει στη ρότα της Ευρώπης των Δανειστών με μνημόνια και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ