14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ν. Βούτσης από τα Χανιά: Η Βουλή στηρίζει και θα είναι πάντα αρωγός στο Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επόμενη περίοδος για το Κοινοβούλιο

Ημερομηνία:

Τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων στις δράσεις και το έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» επανέλαβε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «η Βουλή θα είναι πάντοτε αρωγός και παρούσα».

Σημειώνεται, ότι με βάση την νομοθεσία ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Βενιζέλος.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ Βούτσης, που συμμετείχε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος «η Βουλή επί χρόνια είναι ένας από τους χορηγούς του ιδρύματος αλλά και ποιοτικά υπάρχει μια συνέργεια σε ζητήματα εκδόσεων, εκδηλώσεων «προπαγάνδισης» αν θέλετε του έργου αυτού του μεγάλου πολιτικού».

Παράλληλα ανέφερε: «Τρία χρόνια πριν γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 200 χρόνια από την εθνική απελευθέρωση, είναι σαφές ότι έχει ανέβει πολύ το ενδιαφέρον γι’ αυτή τη διαδρομή των 200 ετών. Για όλους τους σταθμούς αυτής της πορείας της χώρας που ένας από αυτούς είναι και τα τελευταία χρόνια της πανθομολογούμενης οκταετούς κρίσης, της βαθιάς κοινωνικής κρίσης που ακόμα τα αποτυπώματα της είναι αδρά.

Με αυτή την έννοια δεν είναι απλά ένα ενδιαφέρον ιστορικό που θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να είχε εξαντληθεί προ διετίας που τιμήσαμε τα 80 χρόνια από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, από τον θάνατό του. Αλλά είναι στο διηνεκές μία σύγχρονη ανάγκη να ερχόμαστε εμείς σε επαφή: Το πολιτικό σύστημα με όσα έγραψε, όσα είπε, όσα κληροδότησε στην πατρίδα μας, αλλά ταυτόχρονα και οι νέες γενιές -έρχονται κατά χιλιάδες οι μαθητές και εδώ στο μουσείο- να επικοινωνούν έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύονται αυτές οι αξίες και το νομοθετικό έργο και η ιστορική διαδρομή, οι συνθήκες με βάση τις οποίες υπήρξε. Και σήμερα το κράτος μας είναι ασφαλές και αρκετά μεγάλο, δυστυχώς πιο μεγάλο από όσους χωράει διότι υπάρχει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης αναφερόμενος στις δράσεις του 2018 αλλά και στον προγραμματισμό για το 2019 υποστήριξε ότι «το Ίδρυμα Βενιζέλος έχει επιδείξει σημαντικό έργο το οποίο εξαπλώνεται στην Ελλάδα και διεθνώς. Έχει μια πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση», τόνισε.

Βούτσης: Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επόμενη περίοδος για το Κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, στον οδικό χάρτη των επομένων ημερών για τη Βουλή των Ελλήνων αναφέρθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Είπε σχετικά:

«Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα. Ενδιάμεσα όπως είδατε έρχονται μια σειρά από νομοθετήματα που αφορούν σε εξαγγελίες οικονομικού χαρακτήρα, διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις, εξορθολογισμό πραγμάτων, τα οποία μέσα στην κρίση υπό το βάρος των μνημονικών δεσμεύσεων είχαν επιφέρει εξαιρετικά βαριές κοινωνικές επιπτώσεις. Γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Πιστεύω στη συζήτηση του προϋπολογισμού πλέον θα έχει ολοκληρωθεί όλο αυτό το πακέτο για να ξέρουμε μέσα στο 2019 πως θα πορευτούμε. Σε σχέση με τις συντάξεις, σε σχέση με τα φορολογικά, σε σχέση με τα δημοσιονομικά σε σχέση με τα κοινωνικά ζητήματα. Σε όλα αυτά επί πέντε ημέρες σε εθνική ακρόαση θα είναι δυνατόν όλοι, να αποτιμήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και υπάρχουν, δυνατότητες μέσα στο 2019» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις εργασίες της 4ης Συνόδου της Βουλής κάνοντας λόγω για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο.

«Η Βουλή από την πλευρά της έχει την 4η Σύνοδο αυτής της περιόδου της 17ης. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή φθάνει μέχρι την 4η Σύνοδο μέσα στον 21ο αιώνα. Για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωναν ποτέ την τετραετή θητεία. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύνοδος όπου θα έλθει και η συμφωνία των Πρεσπών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019» είπε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «θα έχουμε και άλλα ζητήματα όπως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων στο οποίο αναφέρθηκα ιδιαίτερα και στη Βιάννο όταν είχα έλθει εδώ και βεβαίως είναι η συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο το οποίο κατά το σύνταγμα και κατά τον κανονισμό της Βουλής πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενδεχομένως να πάρει μέχρι και το τέλος Μαρτίου δηλαδή πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής «στη συνταγματική αναθεώρηση συμπυκνώνονται όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμπειρία της χώρας μέσα σε αυτή την δεκαετία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα δώσει το έδαφος για να αναπτυχθούν και οι προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων για το μέλλον της χώρας, για να είμαστε ειλικρινείς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με αφορμή και τις ευρωεκλογές και την προεκλογική περίοδο τα ζητήματα που αφορούν στα προγράμματα, τα προοδευτικά, τα συντηρητικά, τα εθνοκεντρικά, τα ευρωπαΐστικά και τα αντίστοιχα κόμματα τα Ευρωπαϊκά θα ξεδιπλωθούν. Ιδιαίτερα στη χώρα μας θα ξεδιπλωθούν και με το θεμέλιο της εμπειρίας από την οκταετή κατάσταση» επισημαίνοντας πως «έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις από τις οποίες συν τον χρόνο θα απαλλαγούμε. Άρα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η σύνοδος της Βουλής και κεντρικά και σιγά – σιγά θα μεταλαμπαδεύεται και στην Περιφέρεια η συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα».

"google ad"

«Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα νέα παιδιά ως εισαγγελείς, ως δάσκαλοι, ούτε να καταγγείλουμε ή να αφορίσουμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο μυαλά και στις αξίες της νέας γενιάς»

Ο Πρόεδρος της Βουλής κληθείς να σχολιάσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε σχολεία της χώρας για το μακεδονικό ζήτημα δήλωσε πως οι μαθητές, όπως και η κάθε γενιά στην περίοδο της νιότης «έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα να ξεχωρίσουν απόψεις να ξεχωρίσουν οράματα, αξίες, να ξεχωρίσουν αυτά με τα οποία θα πορευτούν στη ζωή τους και είμαι σίγουρος ότι αν αφεθούν απερίσπαστοι να έλθουν αντιμέτωποι με τα τρέχοντα ζητήματα τα κοινωνικά, τα πολιτικά, τα θεωρητικά, τα εθνικά ζητήματα, θα δώσουν οι ίδιοι πλειοψηφικά και όχι μόνο, με μεγάλες πλειοψηφικές καταστάσεις μια σωστή διέξοδο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε προς τα νέα παιδιά είτε ως εισαγγελείς, είτε ως δάσκαλοι. Οι δάσκαλοι είναι εκεί, οι καθηγητές είναι εκεί, έχουν τον ρόλο τους.

Εμείς έχουμε τον δικό μας ρόλο που είναι ένας ρόλος και διαπαιδαγωγικός για την κοινωνία και την πολιτεία και υπερβαίνει σαφώς το καθήκον να πούμε κάτι για να κάνουν τα παιδιά. Ούτε πρέπει να καταγγείλουμε, ή να αφορίσουμε. Κάθε πολιτική δύναμη έχει κάνει τις επισημάνσεις της είναι σαφείς και επαναλαμβάνω ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο μυαλά, στην εμπειρία και στις αξίες της νέας γενιάς» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ