13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ν. Δούμπας: Η πολιτεία να δώσει κίνητρα για την αύξηση του πληθυσμού της ζαργανας και του κυνηγου για να μειωθούν οι λαγοκέφαλοι

Ημερομηνία:

O Οργανισμός iSea με προσφατη ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν συγκεκριμένα είδη ψαριών στη μείωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων. Μεταξύ των ειδών που είναι θηρευτές του λαγοκέφαλου είναι και δύο γνωστά ψάρια που υπάρχουν σε αφθονία στην Κρήτη. Οι λαμπούκοι και οι ζαργάνες.

Μιλησαμε με τον κ. Νίκο Δούμπα, περιβαλλοντολόγο και υπεύθυνο προγραμμάτων για τα ξενικά είδη στην iSea για το θέμα. Όπως μας είπε ο αριθμός των δειγμάτων θα μπορουσε να είναι μεγαλύτερος όμως, “από τη στιγμη όμως που βρέθηκε γονος λαγοκέφαλου στο στομάχι ζαργάνας,  μπορούμε από εκεί να υποθέσουμε ότι είναι δυνητικά ένας θηρευτής του είδους. Πάντως, όπως μας είπε, ο οργανισμός iSea έχει δημοσιεύσει σχετική επιστημονική έρευνα για τον κυνηγό Coryphaena hippurus (δελφινόψαρο), τον επονομαζόμενο και λαμπούκα και τον ρόλο του ως θηρευτή του λαγοκέφαλου, αν και όπως σημείωσε “δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το φαινόμενο των θηρευτών για τα ξενικά είδη στην Ελλάδα. Δε μπορούμε να μιλήσουμε με 100% βεβαιοτητα για κανένα από τα είδη τα οποία αναφέρουμε, όμως μπορούμε να πούμε ότι δυνητικά είναι θηρευτές του λαγοκέφαλου”.

Σε ερώτησή μας αν θα μπορούσε στη βάση αυτής της γνώσης να διαμορφωθεί κάποια στρατηγική για τη μείωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων ο κ. Δούμπας είπε:

“Για τα συγκεκριμένα ψάρια, για τη ζαργάνα και τον κυνηγό, δυστυχώς δεν υπάρχει ελάχιστο επιτρεπόμενο οριο αλίευσης. Οποτε ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι να μπει ένα ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο αλίευσης σε αυτά τα είδη έτσι ωστε να υπάρχουν περισσότερα άτομα τα οποία θα μεγαλώσουν και θα μπορουν και να αφήσουν περισσότερους απογόνους αλλά και θα θηρεύουν περισσότερους λαγοκέφαλους. Από την άλλη, ένα άλλο βήμα θα ήταν να ενημερώσουμε τον κόσμο, και τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες ψαράδες, ότι η ζαργάνα και ο κυνηγός είναι θηρευτές του λαγοκέφαλου, να ελευθερώνουν όσα μικρά άτομα αλιεύουν καθώς αυτή τη στιγμή η πολιτεία δεν έχει καθιερώσει ελάχιστο όριο μήκος για την αλίευση. Μπορεί ομως να βρεθούν και άλλοι θηρευτες στο μέλλον ή να υπάρχουν ήδη και να μην τους έχουμε εντοπισει ακόμα”.

Σε ερώτημά μας αν αποτυπώνεται κάποια μείωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων, ο κ. Δούμπας είπε:

“Τον χειμώνα μειώνεται η παρουσία τους, δε σημαίνει ομως ότι μειώνεται και ο πληθυσμός τους. Γιατί τον χειμώνα ο κόσμος που είναι στη θάλασσα είναι λιγότερος αλλά και τραβιούνται και στα πιο βαθιά οι λαγοκέφαλοι. Το καλοκαίρι έρχονται στα παράλια και για περισσότερη τροφή και επειδή είναι εποχή αναπαραγωγής αλλά και ο περισσότερος κόσμος ο οποιος ειναι στην παραλία και στη θαλασσα μας δίνει περισσότερα δεδομένα. Οπότε μπορεί να ειναι πλασματική η εικόνα της μείωσης ή της αύξησης του πληθυσμού των λαγοκέφαλων, αν βασιζόμαστε μόνο στις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Χρειάζονται επιστημονικές μεθόδοι για την καταγραφή. Σίγουρα οι επαγγελματιες ξέρουν καλύτερα γιατί ειναι στη θάλασσα, αλλά πλέον και οι επαγγελματίες ξέρουν τα σημεία που έχει λαγοκέφαλους, οπότε δεν πανε στα σημεία αυτά, οπότε δεν καταγράφεται η εμφάνιση πολλών λαγοκέφαλων”

Σύμφωνα με τον κ. Δούμπα, η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για τον περιορισμό του ψαρέματος συγκεκριμένων ειδών αναφέροντας ότι δεν είναι μόνο ο λαγοκέφαλος αλλά και το λεοντοψαρο που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και ενα από τους θηρευτές του λεοντόψαρου είναι ο ροφός το οποίο ειναι ένα ψάρι που δέχεται πιέσεις από παντού.

Και εκει πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ